- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада: Нове британске санкције – покушај мешања у унутрашње послове

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗграда амбасаде Русије у Лондону
Зграда амбасаде Русије у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Санкције које је британска влада увела против низа руских званичника и Централне изборне комисије представљају још један покушај Лондона да се умеша у унутрашње послове Русије и да доведе у питање њен територијални интегритет, саопштила је амбасада Русије у Лондону за Спутњик.
„Увођење незаконитих једностраних ограничења против низа руских званичника и Централне изборне комисије сматрамо још једним правно безначајним и узалудним гестом британских власти. Ради се о арогантном покушају Лондона да се умеша у унутрашње послове наше земље, што није први пут, и да на недопустив начин доведе у питање њен територијални интегритет“, наводи се у коментару.
Како се истиче, влада Велике Британије дволично тумачи поузданост одржаних референдума који су поставили демократске темеље за уједињење ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области са Русијом.
„Интересантно је како то у очима Британаца корелира са плебисцитом који су они сами одржали на Малвинским (Фолкландским) острвима 2013. године? Јер, у Лондону, по свему судећи, сматрају да су резултати тог референдума довољни за одређивање статуса архипелага. У томе видимо јасне 'двоструке стандарде'“, саопштила је руска амбасада.
Руска страна примећује посебан цинизам у увођењу санкција против министра за ванредне ситуације Русије Александра Куренкова, пошто је британским властима добро познато да милитанти кијевског режима намерно изводе нападе на спасиоце Министарства за ванредне ситуације, медицинске и ватрогасне екипе које делују у зони гранатирања Оружаних снага Украјине.
Такође се додаје да манична опсесија Лондона идејом да они својим санкционим „декретима“ могу да утичу на одлучност Руса да се боре за благостање и безбедност нових региона Русије само указује на њихове постимперијалне „фантомске болове“ и мегаломанију.
„Позивамо британске власти на трезвенију самопроцену и да признају ситуацију 'на терену', ма колико она била непогодна за западне земље“, закључује руска амбасада.
Тридесетог септембра 2022. године у састав Русије вратила су се четири јужна региона: Доњецка и Луганска Народна Република, као и Херсонска и Запорошка област. Споразуми о присаједињењу потписани су након референдума који су одржани на територији четири региона од 23-27. септембра.
У складу са документима, региони се сматрају делом Руске Федерације од датума потписивања. ДНР и ЛНР задржавају статус република, у којима је руски језик државни, што је потврђено и републичким уставом.
Председник Русије Владимир Путин тада је рекао је да људи који живе у Луганску, Доњецку, Херсону и Запорожју постају грађани Русије заувек, а кијевским властима и њиховим газдама на Западу поручио је да то запамте.
Поглед на Вестминстерску палату у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
РУСИЈА
Лондон увео санкције ЦИК Русије због референдума у новим регионима
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
РУСИЈА
„Желим да ме чују и да запамте сви, ово је наше заувек!“: Цео говор Владимира Путина /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала