- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници поред самоходног минобацача 2С4 Туљпан у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге одбиле напад украјинских трупа у артјомовском правцу ДНР

Пратите нас
Наставља се специјална операција руске војске у Украјини. Снаге Кијева настављају с покушајима да дроновима нападну територију Русије, а ли руска ПВО успешно одбија те нападе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:08 29.09.2023
Оружане снаге Украјине су у артјомовском правцу покушале да имитирају офанзиву, али су претрпеле озбиљне губитке и потиснуте су на почетне положаје, саопштио је на свом Телеграму шеф ДНР Денис Пушилин.
21:01 29.09.2023
Сједињене Америчке Државе подржавају Украјину бојећи се притиска Русије на НАТО, изјавио је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.

„Ово је важно за националну безбедност САД. Овде се не ради о томе колико територија може да заузме Украјина, већ о томе да се постара да Русија, као резултат нове офанзиве, не заузме територију у другим деловима Украјине и на крају не изврши већи притисак на НАТО што, како нам је показала историја, увлачи Сједињене Америчке Државе у сукоб“, рекао је Саливен за часопис „Атлантик“.

Према његовим речима, „није у националном интересу САД да престане да подржава Украјину“.
20:50 29.09.2023
Владимир Зеленски и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Специјална операција у Украјини
Зеленски координисао са Вашингтоном и Лондоном нову офанзиву у октобру
20:22 29.09.2023
Украјинске снаге ракетирале су село Новоказанковато у Запорошкој области, саопштили су у хитним службама области.
Како се наводи у саопштењу, испаљене су две ракете. Од силине удара полупани су прозори на две куће и оштећен је кров. Такође су оштећени прозори средње школе и Дома културе.
У нападу није било жртава, додаје се у саопштењу.
19:41 29.09.2023
Губернатор Лењинградске области Александар Дрозденко саопштио је да је једна ракета погодила зграду хотела у Јенакијеву у ДНР у којој живе грађевински радници из Лењинградске области који обнављају град.
Он је на свом Телеграму написао да у нападу није било жртава.
Губернатор је напоменуо да на овај начин нису успели да покваре празник Дана уједињења нових региона са Русијом. Обнова градова у новим регионима ће се наставити.
У јуну 2022. године између Јенакијева и Лењинградске области потписан је споразум о сарадњи.
19:06 29.09.2023
Украјинске снаге испалиле су око 18 часова две ракете из вишецевног ракетног система на насеље Корсуњ, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
У саопштењу се не наводи има ли последица гранатирања.
Такође су око 17,30-17,35 украјинске снаге гађале Петровски округ Доњецка и територију Јасиноватског округа, на који су испалиле седам граната. У периоду 17,20 до 17,50 такође је гранатирана Горловка, на коју је испаљено 11 граната калибра 152 милиметра.
18:19 29.09.2023
Украјински дрон бацио је експлозивну направу поред стамбене куће у селу Новостројевка-Друга у Грајворонском градском округу. У нападу није било жртава, оштећена су два аутомобила, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.
17:54 29.09.2023
На целој територији Украјине објављена је узбуна за ваздушну опасност.
17:53 29.09.2023
Влада Швајцарске издвојила је 100 милиона франака (око 110 милиона долара) за програме за хуманитарно разминирање градских и сеоских области у Украјини. Ова средства биће обезбеђена у периоду 2024-2027. године, наводи се у саопштењу објављеном на сајту владе.
У саопштењу се подсећа да је Швајцарска 2022-2023. већ уложила 15,2 милиона франака (више од 16,7 милиона долара) у хуманитарно разминирање у Украјини. Раније је предала Украјини специјалну технику за уклањање мина и финансира обуку украјинских стручњака у овој области. Што се тиче новог пакета од 100 милиона франака, „одлуке о пројектима ће се доносити у складу са потребама на терену и могућностима различитих учесника у хуманитарном разминирању, посебно захваљујући мониторингу Амбасаде Швајцарске у Кијеву“, објашњава се у саопштењу.
Швајцарска, која није чланица НАТО-а и ЕУ, подржава, упркос свом неутралном статусу, санкције Европске уније против Русије уведене у вези са специјалном војном операцијом у Украјини. Руска влада је у марту прошле године одобрила списак страних држава и територија које врше непријатељска дејства против Русије, њених компанија и грађана. Швајцарска Конфедерација налази се на овом списку.
14:57 29.09.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
За недељу дана Оружане снаге Русије извеле су девет напада на места обуке украјинских диверзаната, базе војника и плаћеника;
За недељу дана украјинске снаге су на купјанском правцу изгубиле преко 210 војника;
На доњецком правцу одбијен је 31 напад украјинске војске која је покушала да крене у офанзиву код Артјомовска, Авдејевке, Маринке;
У Харковској области руска војска је за седмицу дана уништила четири украјинска складишта муниције;
Руски системи ПВО су за седмицу дана пресрели 33 гранате испаљене из вишецевних ракетних бацача „хајмарс“ и „ољха“, бомбу ЈДАМ, као и четири ракете „харм“;
Украјинска војска је за недељу дана на доњецком правцу изгубила преко 1.760 војника и 40 тенкова;
Руски системи ПВО за седмицу дана уништили су 185 украјинских дронова; Да би надокнадили губитке након неуспелих јуриша на Клешчејевку и Андрејевку, команда украјинске војске је пребацила са других праваца три јединице;
Оружане снаге Украјине за недељу дана на запорошком правцу изгубиле су преко 330 војника, као и 25 оруђа артиљерије;
На јужнодоњецком правцу украјинска војска је за седмицу дана изгубила преко 750 војника;
Оружане снаге Украјине повлаче у позадину 47. механизовану бригаду из подручја Работина јер војска због губитака одбија да извршава борбене задатке;
На херсонском правцу украјинска војска за недељу је изгубила до 250 војника и 16 борбених оклопних возила;
11:59 29.09.2023
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев коментарисао је за "Русија 24" ракетни напад украјинских снага на штаб Црноморске флоте од 22. септембра.
Како је рекао, ради се о прорачунатом терористичком нападу који је представљао велику опасност за становништво Севастопоља.
"Зграда штаба налази се у центру града. Удар је изведен даљу у време кад је највећа гужва. То је прорачунат и безочан терористички напад са великим ризиком по становништво", рекао је он.
Тврдње Кијева да је у нападу погинуо командант Црноморске флоте Виктор Соколов описао је као "врхунски фејк" и додао да је са њим у свакодневној комуникацији.
11:55 29.09.2023
Украјински председник Владимир Зеленски почиње да нервира људе и чак и најватренији "јастребови" почињу да разговарају с њим другачије, сматра лидер словачке опозиционе странке "Смер" и бивши премијер Роберт Фицо.
11:52 29.09.2023
Украјинска војска гађала је село Дорогошч у Белгородској области. Оштећене су две куће и школа, саопштио је губернатор области.
10:35 29.09.2023
Француско Министарство одбране саопштило је да су француске и украјинске компаније војно-индустријског комплекса потписале десетак уговора.
Како се наводи, ради се о великим француским компанијама, малим предузећима и стартаповима који се баве производњом артиљеријског оружја, оклопних возила, дронова и средстава за деминирање.
Подсетимо, француски министар одбране Себастијан Лекорни предводио је јуче делегацију француских компанија у посети Кијеву.
10:28 29.09.2023
Ваздушна опасност проглашена је у Харковској, Дњепропетровској, Сумској и Полтавској области Украјине.
10:22 29.09.2023
Изнад Белгородске области у преподневним сатима уништен је украјински дрон, саопштило је руско Министарство одбране.
08:53 29.09.2023
Становник града Керча приведен је због велеиздаје јер се повезао са са украјинском обавештајном службом и по њеном налогу снимао кретање руских снага и војне технике у правцу зоне специјалне војне операције, саопштила је Федерална служба Русије.
Приведени Кримљанин слао је фотографије и снимке преко затворених канала за везу, као и преко чет-ботова, које користе украјинске специјалне службе.
06:58 29.09.2023
Лидер запорошког покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов изјавио је да се украјински војници, остављени од својих током контраофанзиве, добровољно предају.
"Украјински војници се предају у групама а то се посебно често дешава на ореховском делу запорошког фронта", навео је он.
06:55 29.09.2023
Оружане снаге Русије одбиле су шест напада украјинских снага на авдејевском, артјомовском и лисичанском правцу, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе "Југ" Георгиј Минесашвили.
06:53 29.09.2023
Руска ПВО оборила је током ноћи 11 украјинских дронова изнад Калушке и Курске области, саопштило је Министарство одбране.
Изнад Калушке области оборена је једна беспилотна летелица а изнад Курске - 10, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала