Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Разговарао сам са Блинкеном, помиње мере против Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је имао дуг телефонски разговор, не лак, са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о ситуацији на КиМ и да му је он говорио о могућим мерама против Србије.
"Амерички секретар је говорио о могућим мерама ако се не будемо понашли на одговарајући начин, постоје ствари којих морамо да се држимо", рекао је Вучић.
Каже и да је Блинкену рекао да мисли да је то врло лоше.
"Ви сте велика земља, супер сила, ваше је да чините шта мислите да морате, ја сам потпуно против тога и мислим да је то врло лоше, али постоје ствари којих ми морамо да се држимо, а то је пре свега истина", каже Вучић.
Како је рекао са Блинкеном се сагласио да је потребна деескалација као и јачање Кфора, посебно на северу Косова и Метохије, али и да је у разговору негирао неистине о највишем степену борбене готовости наших снага.
Нисмо се сагласили о природи онога што се догодило на КиМ, као и око суверенитета Косова", рекао је председник и додао да га не интересује шта било ко на свету мисли о томе.
"Ми имамо доказе да је најмање једно, а могуће два лица буквално хладнокрво ликвидирани, када нису били ликвидирани у борби, него само рањени, били су у животи и предали се, а онда су са мале удаљености ликвидирани. Нисам желео да се сагласим да је то била било каква перфектна професионално урађена акција", рекао је Вучић.
Поводом могућих казнених мера за Србију, које су поменули Блинкен и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, Вучић је рекао да је потребно тачно видети шта ће у том контексту бити речено, и да ће ''грађани Србије све разумети''.
''Зашто је неко само то чекао? Као што видите, Курти само на то мисли, ништа друго га не интересује. Као и неке земље чланице јер нисмо увели санкције Русији, или зато што брзо растемо, брже од неких других. Биће занимљиво у Гранади (на самиту Европске политичке заједнице), њих 20 против једне Србије. Људи нека не брину. Надам се да ћемо задржати стабилност и мир, и упркос великим мукама које смо имали, ићи напред'', рекао је Вучић.

Србија има доказе и гониће хладнокрвне убице

Коментаришући данашњи упад у КБЦ Косовска Митровица, рекао је да они који су то урадили имају "карт бланш" од својих спољних помагача.
"Уопште њих не интересује то, они сад могу да раде шта хоће, зато што су добили 'карт бланш' од својих спољних саветника, од својих спољних помагача", изјавио је Вучић за Тањуг.
Како је председник рекао, он неће даље да прича, док не прође све ово, а онда ће, како каже, да прича на сав глас, макар био једини у свету, макар био кажњен.
Вучић је навео да Србија има доказе и да ће гонити хладнокрвне убице.
Упитан да прокоментарише то што НАТО шаље додатне трупе на север КиМ, Вучић је рекао да је то добра вест.
''Нека шаље, НАТО нам не смета ништа. Нека шаљу, мање ће Курти моћи да дивља'', рекао је председник.

Радоичић ће морати да се одазове надлежним органима

Председник је рекао да ће потпредседник Српске листе Милан Радоичић, који је данас обавестио јавност да је поднео оставку на ту функцију, морати да се одазове надлежним органима, а да ли ће га тужилац гонити то је питање за самог тужиоца.
"Зато што сам сигуран да надлежни државни органи имају разлог да му поставе питања, а шта ће бити одлука тужиоца, да ли ће да га гони, то је питање за тужиоца, а не за мене. То није питање за улицу, за било кога, већ за тужиоца и друге надлежне државне органе", рекао је председник одговарајући на питање новинара у Геозаводу да ли ће се Радоичић одазвати позиву надлежних органа у Србији.
Председник је рекао да није у потпуности прочитао садржај писма које је данас прочитао Радоичићев пуномоћник Горан Петронијевић, али да је видео суштину.
"Ако је неко мислио да ће он да бежи и да се крије - неће. Он и момци који су у томе учествовали се тиме поносе, они то гледају на другачији начин. Ја не мислим да има право било ко било кога да убије. И зато мислим као и за неке друге ствари, мораће нека питања да се постављају. А можда уопште није учествовао у том делу, па ће тужилац наћи нешто друго или неће наћи ништа, то је питање за тужиоца, а не за нас", рекао је председник.
Он је рекао и да полиција мора на основу медијских извештаја да прикупи одређене информације.
"Затим долази тужилац, па тужилац да додатно тражи прикупљање обавештења и онда доноси одлуку - иде ли на подизање оптужног акта или не. У складу са тим хоће ли бити оптужног акта или не за пет дана или 50 дана можемо да процењујемо шта је то што тужилац односно држава жели да закључи у целом процесу", рекао је председник.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте Спутњикову емисију „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала