Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гренел: Блинкен и Саливан пласирали лажне информације о српским војницима

© AP Photo / John LocherРичард Гренел, саветник Доналда Трампа
Ричард Гренел, саветник Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
Пратите нас
Бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оптужио је државног секретара САД Ентонија Блинкена и саветника за националну безбедност Џејка Саливена да су пласирали лажне информације о распоређивању српских војника на административним прелазима са КиМ, и истакао да постоји смањење, а не нагомилавање броја војника.
"Саливен и Блинкен су јуче пласирали лажне информације о српским трупама на граници са Косовом. Они су тако ван додира са Балканом", навео је Гренел на друштвеној мрежи Икс.
Указао је да је прошле године било 14.000 српских војника, да их је данас 7.500, а до понедељка ц́е, како је навео, бити 4.000 на административним прелазима.
Гренел је упитао зашто је администрација председника САД Џозефа Бајдена лагала о нагомилавању војника.
"То је смањење", навео је Гренел.
Упитао је и због чега је Бела кућа поставила 3. јуна црвену линију за премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и потом му "дозволила да пређе линију без последица".
"Слабост изазива хаос", закључио је Гренел.
Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак да је имао дуг телефонски разговор о ситуацији на КиМ са Блинкеном, који није био лак, и истакао да је негирао неистине о највишем степену борбене готовости српских снага.
Како је саопштила Бела кућа, Саливан је, током разговора са Куртијем, изразио забринутост "због мобилизације српске војске" у близини административне линије са КиМ и истакао да једино дијалог гарантује дугорочно решење.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
СРБИЈА
Вучић: Војска неће ући на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала