- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кина објавила планове за Месец

CC0 / Pexels/Hao Little / Пун месец изнад храма у Кини
Пун месец изнад храма у Кини - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
Пратите нас
Кинеска свемирска агенција објавила је своје планове за следећи лет на Месец, а предвиђено је да мисија крене следеће године.
Мисија под називом Чанге-6 биће други покушај Кине да донесе узорке са Земљиног сателита.
„Предвиђено место слетања мисије Чанге-6 је близу јужног пола, у Ејткеновом басену, на даљој страни Месеца. Циљ је откривање и прикупљање месечевих узорака из различитих региона и различите старости, како би људи боље проучили Месец“, саопштено је из Кинеске свемирске агенције (ЦНСА).
Летелица, названа по кинеској богињи Месеца Чанге, понеће опрему и сателите из четири земље, укључујући напредне сензоре развијене у Француској, Италији, Пакистану и Европској свемирској агенцији.
Комуникација месечеве летелице и Земље ићи ће преко новог кинеског сателита Квекиао-2, а план је да мисија крене у првој половини 2024. године.
Кинеска летелица требало би да на земљу донесе око два килограма материјала са површине Месеца, које ће научници проучавати у потрази за доказима о постојању воде и других материја.
Кина је већ имала једну успешну мисију доношења материјала са Месеца 2020. године, током мисије Чанге-5
Новом мисијом Кина се придружује напорима неколико држава да поново лете на Месец. Тако је Индија недавно обавила своју прву месечеву мисију. Пре тога, руска летелица Луна-25 покушала је слетање на Земљин сателит, али је наишла на техничке проблеме, а Роскосмос је најавио могућност нових мисија.
Јапан је такође лансирао своју мисију, у намери да пошаље сонду на Месец до следеће године.
После мисије Чанге-6, Кина намерава да пошаље и роботизовани лендер на Месечев јужни пол, а крајњи циљ је изградња истраживачке станице у том подручју.
Месец - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Кинески ровер открио скривене слојеве испод површине Месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала