- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољански подсетио Блинкена ко је вршио масакре у Бабином Јару у Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСпоменик погинулима у Бабином Јару у Кијеву
Споменик погинулима у Бабином Јару у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
Пратите нас
Заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански подсетио је америчког државног секретара Ентонија Блинкена да су главни кривци масовних стрељања у Бабином Јару украјински нацисти.

„Очигледно да апологета нацистичких колаборациониста нема само у Канади, већ и у САД. Ја сам одрастао у СССР-у и сви смо знали за Бабин Јар. У мојој земљи, за разлику од ваше, злочини нациста никада нису ‘сахрањивани’. Писање тако богохулног поста превазилази елементарно схватање пристојности. Посебно имајући у виду да су главни кривци овог масакра били украјински нацисти“, написао је Пољански на свом налогу на Иксу, реаговаћи на Блинкенов пост о овом масакру у Украјини.

Блинкен је раније објавио коментар на свом налогу на Иксу у којем је написао да је совјетска влада „сахранила“ причу о убиству хиљада Јевреја у Бабином Јару. Амерички државни секретар је такође оптужио Москву да је наводно манипулисала овом причом како би „прикрила кршења“ у Украјини.
У септембру 1941. године у Бабином Јару у Украјини немачки нацисти и њихови саучесници стрељали су скоро 34 хиљаде кијевских Јевреја. Бабин Јар постао је симбол холокауста у источној Европи. Ово је можда најмасовнија егзекуција у Другом светском рату. Од 1941. до 1943. године, нацисти и њихови колаборационисти стрељали су од 70 до 100 хиљада људи у Бабином Јару у Кијеву, убивши готово целокупно јеврејско становништво града. У Бабином Јару такође су убијени Роми, Украјинци, руски ратни заробљеници и пацијенти психијатријских болница.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала