- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

"Посејдоном" на Севастопољ

CC BY-SA 2.0 / Aceebee / 167955 Boeing P-8A Poseidon US Navy VX-1Извиђачки авион америчке морнарице П-8А "Посејдон"
Извиђачки авион америчке морнарице П-8А Посејдон - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
Пратите нас
Уочи недавног напада на Севастопољ и штаб Црноморске флоте у близини обале Црног мора примећен је шпијунски авион Боинг П-8А „Посејдон” америчке Ратне морнарице, а један од његових задатака је откривање положаја руских система противваздушне одбране.
Како преноси портал „Флајт радар 24“, амерички извиђачки авион полетео је тог дана са Сицилије у 9:31 по московском времену и, прелетевши у северни део Румуније, ушао је у зону патролирања. Такви авиони имају систем за електронско извиђање дугог домета.
Руски војни експерти објашњавају да на тај начин Запад и Кијев прате ситуацију, лоцирају бродове Црноморске флоте и гледају како да заобиђу руске системе противваздушне одбране.
Према њиховим речима, украјинске снаге су извршиле комбиновани напад на Севастопољ, користећи беспилотне летелице и крстареће ракете „Сторм шедоу“, британско-француске производње, које су Британци и Французи испоручили Кијеву.
Руски војни експерт Владимир Јераносјан каже да тај напад украјинских снага на Севастопољ не би био могућ без учешћа НАТО земаља, чија је улога, као и у ранијим операцијама, била у планирању, али и достављању података добијених сателитским, као и авијацијским извиђањем.

„Без радарских станица, извиђачких авиона, обавештајних сателита Сједњених Држава и Велике Британије, ово не би било могуће извести. Највероватније је да су авион ‘Посејдон’ и амерички војни сателити предали информацијe на платформе копненог или ваздушног базирања које су лансирале ракета дугог домета ‘Сторм шедоу’ на Севастопољ. Дакле, без учешћа земаља НАТО-а било би немогуће извршити напад на Севастопољ и штаб Црноморске флоте, што је саопштило и наше Министарство спољних послова“, објашњава Јераносјан.

Москва је саопштила да је последњи напад Кијева на Севастопољ, 22. септембра, реализован у тесној координацији са америчким и британским стручњацима, те да нема сумње да је напад раније испланиран уз помоћ западних обавештајних средстава, сателитске опреме НАТО и извиђачких авиона.
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаМосква је саопштила да је последњи напад Кијева на Севастопољ, 22. септембра, реализован у тесној координацији са америчким и британским стручњацима
Споменик потопљеним бродовима на обали Севастопоља на Криму - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Москва је саопштила да је последњи напад Кијева на Севастопољ, 22. септембра, реализован у тесној координацији са америчким и британским стручњацима

Циљ напада - скретање пажње са неуспешне контраофанзиве

Руска противаздушна одбрана оборила је пет пројектила, а у ракетном нападу оштећена је зграда штаба Црноморске флоте, док се један војник води као нестао. Део оборене ракете који је пао у центру града уклоњен је уз мере предострожности и уништен на полигону.
Губернатор Михаил Развожајев додао је да је у Севастопољу од експлозија попуцало стакло у десет стамбених зграда у центру града, али да нема повређених.
Кијев је после напада објавио да је наводно рањено више од 100 руских војника и да су погинула 34 официра, међу њима и командант Црноморске флоте адмирал Виктор Соколов, али он се након тога појавио на колегијуму Министарства одбране у Москви.
„Очигледно је да Украјинци не би могли да изврше напад без обавештајних података које добијају пре лансирања ракета. Те ракете изузетно ниско лете, а без сателитске корекције, без података о ПВО систему и извиђања дронова такав напад не би било могуће реализовати. Прво се ти подаци уносе у ракету и тада пројектил започиње свој лет ка циљу. То значи да су тај ракетни напад на нашу главну базу, севастопољску луку и град наше славе, извели Украјинци уз подршку Американаца и Британаца“, каже Јераносјан.
Циљ оваквих терористичких напада је да се скрене пажња са неуспеха украјинске контраофанзиве, да се застраши народ и посеје паника.

Украјинци ратују, западњаци плаћају

Извозна верзија крстареће ракете „Сторм шедоу“ има домет од 250 километара и способна је да погоди различите циљеве, укључујући ојачане бункере, командне и контролне центре и системе противваздушне одбране.
Ракета лети на висини од 30-40 метара, а цена једног пројектила се у просеку креће од око 1,3 милиона до два милиона евра, па није тешко израчунати колико је тај украјински напад коштао западне пореске обвезнике.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу је још у јуну упозорио да ће употреба пројектила „Сторм шедоу“ и ХИМАРС ван зоне специјалне операције довести до муњевитих напада на центре одлучивања у Украјини, док кримски званичници кажу да напад на штаб Црноморске флоте, који је стациониран у граду-хероју Севастопољу скоро 240 година, треба тумачити као "дрски војни изазов", те да треба одговорити још снажније и по другим центрима одлучивања, руководећи се западном логиком „само они који су слаби нису у стању да одговоре“.
Противдиверзиони чамац Павел Силајев у луци у Севастопољу - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
РУСИЈА
Командант Црноморске флоте: Сви постављени задаци успешно се реализују
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала