- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Позоришни фестивал „Буцини дани“: Гран при Марти Береш, Народном позоришту из Београда три награде

© Фото : Уступљено Спутњику/Маријана Рајић/Фестивал Буцини даниСтатуа Милосава Буце Мирковића која се додељује на позоришном фестивалу Буцини дани у Александровцу
Статуа Милосава Буце Мирковића која се додељује на позоришном фестивалу Буцини дани у Александровцу - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
Пратите нас
Представа „Очеви и оци“ Народног позоришта у Београду добила је три награде на позоришном фестивалу „Буцини дани“ у Александровцу, док је Марта Береш из Новосадског позоришта добила глумачки гран-при.
Осми позоришни фестивал „Буцини дани“ завршава се вечерас свечаном доделом награда у Дому културе „Милосав Буца Мирковић“ у Александровцу. Жири у саставу Александра Јанковић (председница), Ксенија Крнајски и Борис Миливојевић, одлуку о награђенима је донео једногласно.
Глумачки гран-при и статуа чувеног Чика Буце припала је Марти Береш за улогу Ане Карењине у истоименој представи (Новосадско позориште/ Ujvideki Szinhaz).
„Златно зрно“ за најбољег младог глумца додељено је Александру Вучковићу за улогу Михајла у представи „Очеви и оци“ (Народно позориште у Београду). Глумци ове представе освојили су још две награде: најбољу женску улогу остварила је Вања Ејдус (Елизабет), а „Златно зрно“ за глумачку бравуру иде Сени Ђоровић за улогу Нанке.
Најбољу мушку улогу одиграо је Горан Јефтић у представи „Плућа“. Награда за продукцију „Миња Обрадовић“ припала је лазаревачком „Пулс театру“ за представу „Расветљавање случаја серије убистава тровањем у ћупријском округу седамдесетих година деветнаестог века“.
Позоришни фестивал „Буцини дани“ осмислила је пре десет година група ентузијаста и позоришних прегалаца са мисијом да се сачува успомена на Милосава Буцу Мирковића, позоришног критичара, књижевника и есејисту. За релативно кратко време фестивал се пре свега захваљујући промишљеним селекцијама позиционирао на театарској мапи Србије уз подршку верне позоришне публике, која из године у годину испуњава салу до последњег места у александровачком Дому културе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала