Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Велика Британија шаље 200 војника на КиМ

© AP Photo / Visar KryeziuВојници Кфора на Косову
Војници Кфора на Косову - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2023
Пратите нас
Влада Велике Британије саопштила је да ће повећати број војника у саставу Кфора, након подизања тензија у северном делу Косова.
"Након захтева врховног команданта савезничких снага за Европу и одобрења Северноатлантског савета, Уједињено Краљевство ће у наредним данима распоредити око 200 војника из 1. батаљона Краљевског пука принцезе од Велса да се придруже британском контингенту од 400 војника који је већ у земљи као део годишње вежбе", наводи се у саопштењу Владе Велике Британије.
Јединица британске војске додељена је команданту НАТО снага на Косову на посебан захтев врховног команданта савезничких снага за Европу америчког генерала Криса Каволија.

"Ово распоређивање сведочи о лидерству и агилности Министарства одбране Уједињеног Краљевства и обезбедиће додатну снагу и стручност НАТО-у, као део наше непоколебљиве посвећености алијанси", додаје се у саопштењу.

Адмирал Тони Радакин, начелник Штаба одбране рекао је да Велика Британија наставља да буде основни део НАТО Алијансе, делец́и војну експертизу и снагу.

"Ширење наше подршке Кофру наглашава нашу непоколебљиву посвећеност НАТО-у и безбедности региона Западног Балкана. Под командом НАТО-а, и радећи заједно са снагама других савезничких држава, снаге Уједињеног Краљевства биће на располагању за извођење операција у складу са мандатом Кфора за очување безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све људе на Косову", поручио је адмирал Радакин.

Обавеза Велике Британије према Кфору продужена је у мају 2023. године када је министар оружаних снага Џејмс Хепи најавио да ће та земља наставити да доприноси мисији НАТО-а најмање до 2026. године.
Снаге Велике Британије су преузеле кључну улогу у очувању мира и јачању безбедности у региону више од две деценије, и заједно са својим савезницима настављају да показују колективну снагу у суочавању са сложеним питањима са којима се свет данас суочава, додаје се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала