- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Хитлерова родна кућа постаје полицијска станица

© AP Photo / Kerstin JoenssonХитлерова родна кућа
Хитлерова родна кућа - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
У аустријском граду Браунау ам Ин започети су радови на адаптацији куће у којој је 1889. године рођен Адолф Хитлер, са циљем да се овај објекат пренамени за потребе локалне полицијске станице и учини непривлачним за присталице нацистичког вође и фашистичког диктатора.
Плановима је предвиђено да се почетком 2026. године тај објекат након адаптације додели на коришћење полицији за потребе окружног штаба и филијале Академије безбедности у којој ће се обучавати будући полицајци, пренео је Танјуг писање агенције АП.
Пројекту адаптације претходило је вишегодишње суђење за власништво над кућом окончано 2017. године пресудом Врховног суда Аустрије којом се аустријској влади даје право на експропријацију зграде након што је власник одбио да је прода.
Суд је такође донео одлуку да се одбаци предлог да се овај објекат сруши.
Аустријско министарство унутрашњих послова изнајмило је 1972. године ову зграду како би спречило злоупотребе и објекат је потом издаван у закуп разним добротворним организацијама, међутим 2011. године, након исељења Центра за бригу о одраслима са инвалидитетом, кућа је остала празна.
Испред Хитлерове родне куће је постављено спомен обележје на којем пише "За слободу, демократију и слободу. Никад више фашизам. Милиони мртвих нас подсећају".
Упркос критикама, аустријска влада тврди да је усељење полиције у ову кућу најбољи начин да се она и даље користи у служби безбедности грађана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала