- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовић: Није добро што још немамо владу, кључ је код мандатара

© Sputnik / Бобан НововићПредседник Црне Горе Јаков Милатовић
Председник Црне Горе Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић казао је данас да би Црна Гора већ требала да има нову владу, и да су кључеви формирања нове владе код мандатара Милојка Спајића.
На питање да ли крши Устав тиме што партијске састанке одржава у просторијама Предсједништва, гдје се састао са мандатаром и лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем, одговара да је разговор између предсједника и мандатара легитимна ствар која се дешава у свим демократским државама.

„Црна Гора је постала демократска држава. Господин Спајић је добио мандат и на њему је да предложи владу. Није добра ствар што држава још нема владу и одговорност је на онима који креирају владу. Још једном апел политичким актерима да се уозбиље и да Црна Гора коначно добије владу. Постоји више начина да се формира и надам се да ће је Скупштина изгласати. Ако Црна Гора не добије владу ја ћу након истека 90 дана расписати изборе“, рекао је Милатовић на конференцији за новинаре.

Одговарајући на питање о догађајима Косову, казао је да је Црна Гора промовише дијалог између Београда и Приштине и подржава ставове ЕУ да дође до деескалације.

За владу која има снажну подршку у парламенту

На питање зашто он као замјеник ПЕС-а не поштује одлуке органа партије, казао је да се од почетка залаже за владу која има снажнију подршку у парламенту.
„Причам принципијелно све што сам до сада урадио када је у питању формирање владе, урадио сам најбоље могуће. Кључ је код мандатара. Немојте да своје несналажење пребацујете на предсједника државе“, поручио је Милатовић.
„Као предсједник сам увијек искрено наступао према грађанима, моји ставови су јасни. Исте ствари свима причам, немам шта да скривам. Желим да што прије Црна Гора добије владу која је стабилна и која ће донијети пријеко потребне реформе“, истакао је предсједник Црне Горе.
На питање да ли Спајић треба да врати мандат, одговорио је да је он доста доброг урадио за Црну Гору у претходне три године.
„Али то питање је за господина Спајића, он може да држи мандат 90 дана то је легитимно. Али надам се да ће успјети да формира владу, он тренутно има палету начина да је формира“, поручује Милатовић.

Милатовић представио платформу о европској будућности Црне Горе

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић представио је данас у Подгорици заједничку платформу о европској будућности Црне Горе и најавио да ће је одмах упутити свим парламентарним партијама.
„Европска будућност Црне Горе представља заједнички именитељ свих, не постоји политички субјект који је против тога“, казао је Милатовић на конференцији за новинаре.
Он је рекао да је посљедњих месеци тема ЕУ интеграција стављена у други план, те да су је, како је навео, „засениле политичке теме и нови талас политичке поларизације“.
Подсјетио је да су ванредни парламентарни избори у Црној Гори одржани 11. јуна, а да још нема формирану владу нити је изабран предсједник Скупштине.
Милатовић је рекао да ова платформа може да буде додатни корак којим, како је рекао, жели да да допринос политичко институционалној консолидацији земље.
Сматра да је разговор са политичким актерима на равноправним основама, као и са политичким субјектима његова обавеза као предсједника државе.
„Црна Гора не може тренутно напред без сарадње и заједничког дјеловања Заједничко потписиване платформе представљало би демократско схватање политике Црне Горе. Да се окупимо око питања од јавног интереса, европским интеграцијама, а подршка коју имамо на важним међународним адресама је снажна“, рекао је Милатовић.
Предлог Платформе биће упућен данас свим парламентарним субјектима, рекао је Милатовић и додао да ће по повратку са самита Европске политичке заједнице, иницирати састанке са представницима политичких субјеката, како бисмо разговарали о свим појединачним питањима, а надам се да ће крајњи резултат бити заједничко потписивање Платформе и почетак заједничког дјеловања на њеној реализацији.
Нада се, како је рекао, историјском потписивању платформе.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
РЕГИОН
Неко се страшно боји истине о броју Срба у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала