- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мистерија зелене жабе на амбалажама: Шта су теорије завере, а шта истина?

© Sputnik / Радмила Ценић АлкалајЗелена жаба на амбалажи за кафу
Зелена жаба на амбалажи за кафу - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Није ни златна ни отровна, већ све супротно од онога што тврде теоретичари завере на друштвеним мрежама – лого зелене жабе на прехрамбеним производима који се могу пазарити и у домаћим трговинама значи да та храна потиче из здравог, природног окружења, објавило је Удружење потрошача „Ефектива“.
Већ дуже време, откако су се производи означени на овај начин појавили у продаји, на друштвеним мрежама се попут шумског пожара шире упозорења да је куповина производа и хране који на својој амбалажи имају симбол зелене жабе, опасна и да је тај артикал отрован јер је, како тврде, у питању златна отровна жаба која је најотровнија животиња на планети.
Корак даље у теоријама завере о овом симболу односи се на то да иза њега стоји фондација оснивача „Мајкрософта“ Била Гејтса, а онда и то да ћемо конзумацијом производа са логоом зелене жабе бити „вакцинисани и чиповани“.
„Да ли треба да нас чуди што је Бил Гејтс изабрао баш овај лого да означи храну коју продаје популацији која не спада у златну милијарду?“ – само је један од „најпопуларнијих“ цитата међу бројним објавама на друштвеним мрежама о томе да храна која носи овај лого трује његове конзументе.
А шта заправо печат зелене жабе значи?

„Зелена жаба на налепници заправо је жиг и део је програма сертификације који ради организација „Rainforest Alliance“, у преводу Алијанса за тропске шуме. Штавише, та жаба је више од 30 година маскота ове организације. И то није никаква „златна отровна жаба“, већ црвеноока шумска жаба. И постала је маскота читавих 13 година пре него што је Бил Гејтс са сада бившом супругом Мелиндом основао „злогласну“ Фондацију Бил и Мелинда Гејтс која тренутно спонзорише Алијансу за тропске шуме“, објашњава Јован Ристић, правник у Удружењу потрошача „Ефектива“.

Ристић подсећа да је „Алијанса за тропске шуме“ на свом сајту објаснила зашто је као симбол изабрала овог водоземца. Наиме, жабе су оно што научници зову биоиндикаторима – што значи да здрава популација жаба указује на здраво окружење. „Алијанса“ је изабрала тако црвенооку шумску жабу као своју маскоту пре више од три деценије, с обзиром да се овај светлооки водоземац уобичајено може наћи у неотропским пределима као што су Кариби, Средња и Јужна Америка.
„Када неки производ носи „Алијансин“ жиг жабе то значи да су „тај производ или неки састојак у њему направили фармери, становници шума или компаније које заједно раде да би створили свет у којем људи и природа просперирају у хармонији. Све супротно од онога што тврде „завераши“, овде се ради о производима који испуњавају високе стандарде у погледу коришћења састојака и метода којима се постижу социјална, економска и еколошка одрживост. Дакле, у њиховој производњи иде се на што мање загађење, на што мању штету по природну околину и заједнице у којој се производи праве, уз побољшање положаја узгајивача – фармера и становника тропских шума. Банане са ознаком жабе неће вас убити, то су само банане за које се гарантује да су произведене уз строго вођење рачуна да се њиховом производњом не уништава природна средина у којој су настале“, објашњава Ристић.
„Алијанса за тропске шуме“ јесавез фармера, становника тропских шума, компанија и потрошача који делује у више од 70 земаља света, штитећи шуме и помажући да се унапреди социјални и економски положај њихових житеља.
И, на крају, какве то све везе има са оснивачем „Мајкрософта“?
У „Ефективи“ објашњавају да Бил Гејтс, једноставно, „давањем новца „Алијанси“ каже да му се свиђа оно што „Алијанса“ ради већ 37 година, и да то треба да настави да ради“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала