- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Најцрњи сценарио живота без интернета: Ко ће преживети, чиме ћемо се бавити

© Fotolia / Ronnie ChuaАрмагедон
Армагедон - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Нестанак интернета довео би до ланчане реакције, а последице за човечанство биле би несагледиве.
Иако интернет не користимо толико дуго, нешто више од двадесет година, чини се да је цело човечанство постало зависно од ове „мреже свих мрежа“. Сада се чини немогућим да је раније могло да се живи без Гугла, друштвених мрежа и свих вести и информација које су увек доступне и толико се користе да су многи развили и зависност од интернета и телефона.
Али, док би људи без вести и друштвених мрежа и издржали, поставља се питање шта је са свим институцијама и инфраструктуром која живот значи, а која је такође зависна од интернета, попут електрана, телекома, банака итд.

Хаос, хаос, хаос

Зато је занимљиво питање шта би се догодило када би једном нестало интернета, односно ако би цео свет из неког разлога изгубио повезаност с мрежом. Није тешко закључити да би настала паника, да људи не би знали шта се догађа, јер не би више могли да комуницирају, раде итд. Какве би биле последице после једног дана, недеље, месеца и године одговор је покушао да да научни портал „Сајенс фокус“.
На крају првог дана након што би цела планета била одсечена од мреже, само би Гугл и Фејсбук* изгубили око 350 милиона eвра, а губици осталих компанија, од којих би многе стале с радом мерили би се у милијардама.
Ситуација после седам дана била би у потпуности хаотична, а на „Сајенс фокусу“ посебно наглашавају да би дошло до проблема са снабдевањем струјом, што вуче бројне нове проблеме. Наиме, како се модерна електрична мрежа ослања на интернет за координацију електрана и трафостаница, дошло би до хаоса у енергетском систему и локалних прекида у дистрибуцији струје за већину земаља света. То би се онда одразило и на, између осталог, гасоводе који би се затворили јер се и они ослањају на струју и интернет.

Повратак у рани 20. век

С обзиром на то да је све, дакле, повезано, дошло би до ланчане реакције. Без интернета и струје не могу да раде ни бензинске пумпе, a без горива нема ни достава хране и потрепштина у супермаркетима и чини се да би стао цео свет, односно стао би саобраћај, индустрија и бизнис.
После месец дана свет би потонуо у тотални хаос - узнемирени и гладни људи чији су се животи за кратко време радикално променили сада би се међусобно борили за храну која је већ разграбљена. Улицама би владао хаос и немири, а иако би била позвана војска и њој је такође потребно гориво и залихе који се брзо троше.
После годину дана већина земаља развијеног света ипак би успела да оспособи основне телефонске линије тако да би се друштво полако прилагодило на велике промене и хаос, док би се државе вратиле на аграрну економију. Глобална економија би се вратила у време тридесетих година двадесетог века. Једноставно речено, последице губитка интернета биле би страшне а број људи који нису преживели глад, хладноћу и немире могао би да износи чак око милијарду.
Наравно, то су све нагађања и заиста је тешко предвидети како би изгледао такав свет.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала