- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пјесничко вече “У славу Вука” у Подгорици

© Sputnik / Бобан НововићПесничко вече у Подгорици
Песничко вече у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Пјесничко вече "У славу Вука" одржано је вечерас у Српској кући у Подгорици, У организацији НВО "Културна сцена", а у оквиру програма „Српско културно љето 2023“.
По ријечима организатора, вече поезије и стихова, симболично названо "У славу Вука" посвећено је реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу, а осим Подгорице, манифестација ће бити одржана у Беранама, Пријепољу и Требињу.
Отварајући вече водитељ Драган Алорић је, цитирајући Проф. др Јелицу Стојановић казао да је српска ћирилица, настала на основама старословенске ћирилице, коначно уобличена и довршена од стране Вука Стефановића Караџића, на темељима хиљадугодишње традиције, кроз вјекове је била писмо српске писмености и језика, било да се односи на црквенословенски српске редакције, или на српски народни језички израз.

“ Континуитет ћирилице на просторима који данас чине Црну Гору може се пратити кроз вјекове. Она је показатељ и свједочанство да су ови простори имали , носили и посједовали писменост. Не може се поменути ни један важнији споменик писмености са простора данашње Црне Горе, а да није написан ћирилицом. Ћирилицом је написано Мирослављево јеванђеље, повеље и писма зетских владара, Илочка Крмчија Светог Саве, богате ризнице манастира Свете Тројице код Пљеваља, манастира Никољца код Бијелог Поља, манастира Пиве, Цетињског манастира. Ћирилицом су писали и Свети Петар Цетињски, Његош, Марко Миљанов, Стефан Митров Љубиша...,- казао је, између осталог Драган Алорић.

У пјесничком дијелу програма своје стихове су казивали Милица Бакрач, Љубисав Бјелић, Вукић Гаро Брајковић, Божо Вучић, Чедо Вукићевић, Радислав Гардашевић, Будимир Дубак, Славица Дедић, Трипко Драганић, Милорад Дурутовић, Јанко Јелић, Милојка Јововић, Миленко Јовић, Војислав Караџић, Драган Копривица, Вишња Косовић, Радинко Крулановић, Милица Краљ,Бато Крковић, Давид Лалић, Радомир Милић, Ранко Мићановић, Милутин Мићовић, Никола Ненезић, Перивоје Поповић, Сава Радуловић, Сања Радоњић и Слободан Чуровић.
У име организатора НВО „Културна сцена“, учеснике и госте је поздравио др Момчило Вуксановић који је казао да је манифестација „У славу Вука“ почела у Подгорици и да ће бити одржана у Беранама 6. октобра, у Пријепољу 10. октобра, као и у Требињу.
“ Овакве манифестације су добродошле у овој атмосфери када сви ишчекујемо како ће српски народ проћи на предстојећем попису, и сви морамо дати свој допринос добром и квалитетном резултату.”, казао је Вуксановић и истакао да ће НВО „Културна сцена“ обезбиједити услове за све заинтересоване пјеснике који желе да учествују на манифестацијама у Беранама, Пријепољу и Требињу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала