- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Почело смањење цена роминга између ЕУ и Западног Балкана

CC0 / rawpixel.com / Тинејџерка с телефоном
Тинејџерка с телефоном - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Почело је смањење цена роминга између Европске уније и Западног Балкана, које је предвиђено декларацијом потписаном на Самиту ЕУ - Западни Балкан у Тирани 6. децембра 2022. године, објавио је Савет за регионалну сарадњу.
Смањење цена роминга званично је ступило на снагу од октобра и горња граница цена за један гигабајт података у ромингу у оквиру посебних понуда и пакета, у складу са Декларацијом о ромингу, не би требало да буде виша од 18 евра.
То ће међународна путовања и комуникације учинити знатно економичнијим, наводе из Савета за регионалну сарадњу.
У многим случајевима ограничење цена од 18 евра у оквиру посебних понуда и пакета иде и знатно ниже, до 1,6 евра по једном гигабајту, док су три оператера са Западног Балкана, осим цена у оквиру пакета, снизила чак и редовне цене услуга допуне.
Како је наведено, Декларација о ромингу између ЕУ и Западног Балкана смањује трошкове мобилних података и подстиче регионалну повезивост
Након готово годину дана заједничког рада, под покровитељством и уз подршку Савета за регионалну сарадњу (РЧ) и Европске комисије, те политичку подршку Европске уније и Западног Балкана, телекомуникациони оператери, како са Западног Балкана, тако и из Европске уније, не само да су испунили одредбе из Декларације, већ су у многим случајевима и премашили очекивања.
„Ова прекретница долази у тренутку политичких тензија, економских превирања и све ширег спектра климатских промена у региону, наглашавајући тако важност регионалне и евроатлантске сарадње“, рекла је генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.
Декларација је усмерена на значајно смањење накнада за промет података у ромингу између ЕУ и Западног Балкана.
Циљ је да се до 2028. године цена роминга између ЕУ и Западног Балкана приближи домаћим ценама.
Три телекомуникациона оператера у Србији смањила су цену једног гигабајта у оквиру неких од својих роминг пакета у земљама ЕУ до 83,2 одсто.
Цене се сада крећу између 0,67 и 8,5 евра по једном ГБ у оквиру пакета роминга у ЕУ за кориснике из Србије, што је знатно испод договорене горње границе цена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала