Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Премијери Хрватске и Албаније траже мере ЕУ против Србије

© Tanjug / FOTO HINA / EDVARD ŠUŠAKЕди Рама и Андреј Пленковић
Еди Рама и Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Премијери Албаније и Хрватске, Еди Рама и Андреј Пленковић су снажно осудили „насиље српских паравојних јединица на северу Косова, као и њихову 'хероизацију' од Београда“, уз позив премијерима земаља Европске уније и Запада на доношење мера против Србије.
Рама, који се налази у службеној посети Загребу, изјавио је на конференцији за новинаре у Банским дворима да је, како је навео, „агресија паравојних снага једнако забрињавајућа као реакција Београда“.
„Имамо злочин, убиство полицијског службеника и имамо хероизацију оних који су га починили“, рекао је Рама и додао да то „не сме бити прихватљиво у Европи која гаји супротне вредности“.
Пленковић сматра да ти потези „не могу остати без одговора“ те да одлука Београда о дану жалости „готово да подразумева идентификацију с оним што се догодило“.
Навео је да ће уследити истрага како би се у потпуности утврдило шта се догодило, након чега ће посебни изасланик ЕУ за дијалог Приштине и Београда донети предлоге мера.
Андреј Пленковић је рекао да Европска комисија (ЕК) такође може аутономно да донесе мере, без сагласности свих држава чланица, као што је то пре неколико месеци учинила против тзв. Косова.
Хрватски премијер је нагласио је да је сигуран да ће до мера доћи, а Еди Рама је позвао да оне треба да буду примењене, како је казао, „без губљења времена“ јер одлука Београда о дану жалости не оставља простора за другачије интерпретације, објавила је Хина, преноси Танјуг.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте Спутњикову емисију „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала