- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ускоро „Амбер Алерт“: Од 1. новембра медији у обавези да прекину програм и објаве нестанак детета

© Фото : Спутњику уступио Центар за несталу и злостављану децуНакон активирања система у 96 одсто случајева нестало дете се пронађе у првим сатима након нестанка.
Након активирања система у 96 одсто случајева нестало дете се пронађе у првим сатима након нестанка. - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Оснивач фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић најавио је да ће од 1. новембра бити успостављен систем „Амбер Алерт“ који ће се у Србији звати „Пронађи ме“ као и да ће медији бити у обавези да прекину емитовање програма и да у првих 8 часова на сваких 30 минута објављују постер на којем ће се налазити фотографија несталог детета и његови подаци.
„Од 1. новембра када се успостави систем 'Амбер Алерт', односно 'Пронађи ме' како ће се он звати у нашој земљи, у првих 48 часова ви ћете као медији добити информацију да је дете нестало у једном форматираном постеру који ћете морати објављивати у првих 8 часова на сваких 30 минута“, објаснио је Јурић за Танјуг.
То, према његовим речима, значи да ће медији имати обавезу да на сваких 30 минута прекину емитовање својих програма како би објавили поменути постер и информације као што су које је дете нестало, фотографија детета и основни подаци о детету, као и информације о томе како је дете било обучено и где је нестало.
„Исту информацију ћете добити и путем смс поруке, а биће обавештени и сви они који су на аутобуским и железничким станицама, тј. све аутобуске и железничке станице које имају техничке могућности за то, објавиће исту информацију. У првој фази се укључује и аеродром 'Никола Тесла' који ће уместо реда летења, објављивати информацију о несталом малолетном лицу“, рекао је Јурић.
Додао је да се у раду полиције, када је реч о потрази за дететом, ништа неће мењати већ да је једина новина то што ће са новим системом „Пронађи ме“ у потрагу бити укључена и шира заједница.
„Што се тиче улоге грађана, ми ћемо имати моралну обавезу да се око себе осврнемо и више размишљамо о несталом детету или да уколико добијемо информацију о несталом детету, ту информацију проследимо полицији“, рекао је Јурић и додао је да је важно да грађани не достављају полицији лажне информације и не отежавају њен рад у тим тешким моментима.
Објаснио је да ће и полиција, али и невладин сектор радити на едукацији грађана о томе шта је заправо битно дати као информацију полицији како се не би угрозила сама потрага.
„Уколико се потрага заврши трагично, бићемо у обавези да радимо са породицама страдалог односно несталог лица у том моменту, а уколико се потрага срећно заврши имаћемо обавезу да радимо на траумама које је нестала особа доживела током дана нестанка“, истакао је Јурић.
Јурић верује да ће армија људи која ће помоћи у потрази за несталим дететом бити од јако великог значаја и то, истиче, не говори на основу својих претпоставки, већ из искустава других земаља.
„Када говоримо о потрагама за несталим лицима, јако је важно знати да је брз проналазак кључан. Када говоримо о несталој деци, имали смо случајеве да су управо због тромости, спорости и неефикасности неки случајеви завршени трагично. То желимо да предупредимо“, рекао је Јурић.
Истиче да је жеља и замисао тима који је радио на имплементацији система „Пронађи ме“ да се тај систем не покрене ниједном.
„Ми ћемо овај систем покретати искључивати онда када је јако потребно и када смо потпуно сигурни да је то дете у животној опасности. Према статистичким подацима за криминалне отмице, систем се неће покретати више од једног или два пута годишње, управо због тога да не изгуби на важности и да сваки пут када се покрене знамо да морамо бити изузетно опрезни и да се осврнемо око себе и урадимо све што је до нас да помогнемо у потрази“, поручио је Јурић.
Додаје да ће у другој фази, одмах након успостављања система, бити укључени и друге чиниоци попут нафтних компанија, бензинских пумпи, банки, тржних центара, маркетиншких агенција које у свом поседу имају електронске билборде.
„То су технички изазови са којима ћемо се сусрести у другој фази, међутим, мислим да као држава имамо капацитет. МУП предано ради да се успостави систем који ће бити један од најбољих у Европи. Стојим иза тога и мислим да су ствар у своје руке узели људи који су изузетно стручни и да су добили потпуно одрешене руке од министра Братислава Гашића, који је дао пуну подршку том систему. Зато сам сигуран да ће систем добро функционисати“, поручује Јурић.
Како каже, начелници полицијских управа, који ће и покретати систем су увелико на обукама, да би спемно дочекали 1. новембар и да могу одмах да одреагују на прави начин.
Истиче да је тај систем превентиван у многим земљама, пре свега у САД, где се у многим случајевима десило да су отмичари, када су видели да је систем покренут, пуштали децу на слободу, знајући да је пажња свих грађана усмерена ка том детету.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала