- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Великодушна“ помоћ пријатеља: Америка за Украјину издваја читавих – нула долара

CC0 / Pixabay / Долар
Долар - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
После најава да ће САД издвојити 24 милијарде долара војне помоћи Украјини, помоћ се свела на - нула долара. Џозеф Бајден ипак обећава помоћ Кијеву и западним партнерима. То ће бити јако тешко, убудуће ће сваки долар за ту земљу бити дочекан нападом супротне стране – „како имаш за њих, а за основне ствари у Америци немаш“, каже Бранко Павловић.
После размирица демократа и републиканаца око новог буџета, у фотофинишу фискалне године, амерички председник Џозеф Бајден у недељу је потписао закон који ће омогућити да се настави финансирање рада владе до 17. новембра. Међутим, закон не предвиђа издвајање средстава за Украјину.
Ипак, амерички председник обећао је савезницима САД и Кијеву да подршка Вашингтона неће престати. Западни медији коментаришу да су америчке власти у последњем тренутку успеле да спасу милионе америчких грађана да не остану без зараде, али да ће зато платити Украјина, јер неће добити 24 милијарде долара које је, у име своје партије, тражио амерички председник.

Лицемерна објашњења из Америке

Аналитичар Бранко Павловић каже да су објашњења да је до ускраћивања помоћи дошло и да би се Зеленски дозвао памети, нетачна, али да су и лицемерна, јер је Американцима, и политичарима и грађанима, јасно шта се дешава са њиховим новцем.
„Претходна издвајања САД за Украјину у износу од 113 милијарди долара наишла су на тако велики одијум унутар америчке јавности, зато што се тамо дешава председничка предизборна кампања, а сада више не могу да сакрију америчке грађане који су у невољи. На пример, на Хавајима где је пожар опустошио све, својим грађанима су определили 700 долара једнократне помоћи за онога ко је изгубио кућу, а са друге стране су одвојили 130 милијарди за Украјину. То постаје тако велики политички проблем за Бајдена и демократе да су они очигледно у својим анализама будућих изборних кампања морали да одустану од приказивања велике помоћи за Украјину“.
© AFP 2023 / PEDRO UGARTEПредседник Украјине Владимир Зеленски долази у амерички Конгрес
Председник Украјине Владимир Зеленски долази у амерички Конгрес - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски долази у амерички Конгрес
Павловић додаје да је то основни разлог што се помоћ Украјини није нашла у војном буџету САД, али да је други, како каже, страховити проблем америчког буџета. До проблема није дошло само због огромног, предимензионираног војног буџета, већ зато што на име камата на досадашња задужења, а 33.000 хиљаде милијарди долара је јавни дуг Америке, у наредних годину дана треба да плате 1.000 милијарди долара.
„Дакле, они на име камата за ранији дуг плаћају више од укупног војног буџета Америке. Када томе придодате енормна издвајања за војно-индустријски комплекс, то је војни буџет и посредно буџет ЦИА-а и других обавештених агенција, доводите до таквих велики буџетских дефицита, да је тешко управљати тим системом“.

Пара нема, “помоћ” се наставља…

Ипак, после усвајања привременог буџета који не укључује новац за Украјину, амерички председник Џозеф Бајден је обећао Кијеву да подршка Вашингтона неће престати.
„Желим да уверим америчке савезнике, амерички народ и народ Украјине да се могу ослонити на нашу подршку, да нећемо отићи“, рекао је Бајден током говора у Белој кући. Он је нагласио да већина америчких конгресмена и даље подржава доделу помоћи Украјини.
Павловић каже да је Бајден то морао рећи, да је у политичком смислу очекивано, али да ће бити јако тешко наћи решење, односно новац за рат у Украјини.
Решење је само једно, даље штампање пара, али проблем је у томе што је камата на америчке обвезнице, десетогодишње записе, достигла 5 процената. Гледао сам, у петак је било 4.98. Сад су то све веће и веће камате, а у 2024. години, од ранијих дугова 7.000 милијарди долара долази и доспева на наплату. То ће моћи да се покрије само репрограмом дугова, али то ће сада бити по поменутим каматама од 5 и више процената. То што Бајден каже, имамо решење, па да, имају решење у смислу да спирала неодрживог може да траје још неко време, али стварног решења немају никаквог, осим да потпуно одустану од глобалистичког империјализма. Али, то захтева велике политичке промене, о њима је прерано разговарати“.
© Depositphotos.com / Doomu„Решење је само једно, даље штампање пара", каже Павловић.
Штампање долара - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
„Решење је само једно, даље штампање пара", каже Павловић.

Економски рат са Кином

Током расправе о новом, односно привременом буџету који би, да није усвојен, зауставио исплаћивање плата и довео до принудног неплаћеног одсуства и отпуштања стотина хиљада државних службеника, могло се чути и да је амерички буџет у проблему због економског рата са Кином. Саговорник Спутњика каже да је то делимично тачно.
„То их је делимично коштало инфлације. Америка каже, кажњаваћу Кину, јер не могу да издржим конкуренцију. Онда прогласе да Кина нелегално постиже своју коректност и уводе санкције. Те санкције повећавају цену робе и услуга из Кине коју Америка увози и онда вам то креира додатни извор инфлације код вас. Примера ради, на електричне аутомобиле из Кине у Америци је царина 27 одстро. То је дупло више него у Европској унији, и то је све у реду, само што вам све то поскупљује робу“.
Дакле, економски рат са Кином не утиче директно на нови буџет државе, али кроз инфлацију и инфлаторне ударе посредно утиче. Због тога се подижу референтне каматне стопе, а тиме и сва даља кредитна задужења. А све то утиче на расположење грађана, односно бирача.
„Расположење грађана је ужасно зато што сад долазе на наплату и све инфраструктурне заосталости Америке. Сачекали су их и распади градова у смислу њихових буџета, па то више не личи ни на шта. Овоме треба додати и проблем миграције, која је на великом нивоу. Они практично немају област где да немају проблем, осим, за сада, на берзама. Тамо све још изгледа прилично добро, али чим се одвојите од Волстрита, ствари су много другачије“.
Председник Украјине Владимир Зеленски долази у амерички Конгрес - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2023
СВЕТ
Одлука Конгреса да се из закона о финансирању владе искључи помоћ Украјини - ударац за Кијев
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала