Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о ситуацији на КиМ: Крив сам јер сам пре годину дана веровао ЕУ и САД да ће испунити обећано

© AP Photo / Visar KryeziuТзв. косовска полиција
Тзв. косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за ситуацију на КиМ крив јер је веровао ЕУ и САД да ће испунити шта су написали у решењу од пре годину дана и што је дозволио да зависимо од других.
"Крив сам јер сам веровао да ће испунити што су написали и што сам Србе довео у ову позицију. Друга грешка је та што сам себи дозволио да зависимо од других и они су нас крунили део по део стајући на Куртијеву страну", рекао је Вучић за телевизују "Хепи" говорећи о дешавањима на северу КиМ од пре годину дана.
Како је подсетио, у септембру прошле године након спора око регистарских таблица постављене су барикаде, као и због смене регионалног командира полиције Ђурића, што је, како каже премијер привремених приштинских институција наручио директно из Берлина.
"Тада Срби постављају барикаде, са њих добијамо КФОР-ове изјаве да су постављене експлозивне направе да не би одвукли камионе, исте направе од којих је страдао и полицајац, а неће да признају. Тада то траје, Срби се подижу у мирни устанак али скопчан са безброј проблема. Петнаест дана водимо тешке разговоре и долазимо до папира који и САД и ЕУ прихватају, а то је да нема листа за хапшење и да ће пустити све Србе са барикада без хапшења", рекао је он.
Додаје да тада Срби са КиМ, на састанку у Рашкој нису то прихватили, због чега је он тражио додатне гаранције за Србе.
"Ескобар је прво рекао не могу, а после прихвата. Друго вече су исто одбили, треће смо чули шта стварно мисле. Ја сам веровао да је то једино могуће, веровао сам да ће све договорено да се спроведе у дело, имао сам гаранције највећих светских сила", рекао је Вучић.
На питање о интервјуу који је раније данас дао за ЦНН Вучић је рекао да је он производ "нашег тешког и напорног рада, не дипломатске офанзиве".
Истакао је да је корен проблема у Куртијевом режиму.
"Корени су у ономе од пре годину дана. Пре две године када је Курти дошао, почиње прогон Срба. Када немачки новинари кажу да је то гротескно - лажу, јер њихова амбасада зна да је отишло 11 одсто Срба, јер чекају да Косово остане без Срба", рекао је Вучић.
Он је нагласио да када је реч о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, колико год да смо били у праву и компромисно оријентисани, толико су неки, нарочито из Европе, покушавали да праве контра-мере и да стају на Куртијеву страну. Он је нагласио да ће Курти наставити са прогоном Срба са КиМ и да ће за то имати подршку.
"Буде ли међународна заједница дозволила наставак Куртијевог терора, људи ће стати и почети да пакују стваи на камионе, тракторе и аутобусе и онда је то нешто што нико у свету не може да дозволи да гледа. Нисмо далеко од тога, иако знате колико су Срби са КиМ одлучни у очувању свог огњишта. Куртијев терор је нешто што превазилази све што нормалан човек може да помисли. Они упадају у болнице, цркве, свуда. Јутрос у вртић са оклопним возилима", рекао је Вучић.
Додао је да 122 дана нема никаквог уласка српске робе на КиМ.
"Нема кисеоника у болницама, нема ничега у болницама. Сналазимо се на различите начине, а они гледају како да хапсе људе који би прошли неким алтернативним прелазима. Када су они то радили својевремено, нико није кажњен ни за убијање од 2004. и све оне који су чинили најтежа злодела и децу у крви остављали", навео је председник Србије.
Нагласио је да није први пут да је Србија пред тешким искушењима и поручио грађанима у централној Србији и онима на Косову и Метохији да је потребно наставити са борбом како би се одупрели терору који спроводи Аљбин Курти.
"Ово је проблем који захтева наше јединство, да будемо одговорни, да чувамо свој народ и да градимо земљу. Да размишљамо како да наставимо напред. Да знамо да никоме не можемо да верујемо ништа, али да морамо да будемо и део света. Ја сам крив што сам им у једном тренутку поверовао, али сам им поверовао, јер нисам имао куд", рекао је Вучић.
Он је додао да је сада јасно да Курти хапси Србе на КиМ по унапред припремљеним списковима које допуњава на дневном нивоу.
Додао је да му је и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао да је и њега Курти слагао по питању спискова за хапшење.

"Тада је кренуо прогон људи на КиМ, који желе да живе са својим породицама. То је и био један од кључних разлога за ову побуну. Говорио сам да не можете да судите и хапсите људе без доказа. Не можете да пуцате у Драгишу Гаљака, Јовановића, Миљевића и остале, а да нема оптужнице против оних који су то урадили", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Основно тужилаштво у Урошевцу заменило меру притвора, мером кућног притвора припаднику КБС Азему Куртају, који је на Бадње вече пуцао на дечаке Стефана и Милоша Стојановића.
"Не можете да дате наногицу човеку који је упуцао двоје деце јер су само носили крст уочи Божића", рекао је Вучић оцењујући да су такви потези приштинских власти допринели да дође до побуне на КиМ.

"Видећемо да ли ће сведок убиства Мијаиловића добити статус заштићеног сведока"

Вучић је изјавио да ће се у наредним данима видети да ли ће сведок убиства Бојана Мијаиловића у селу Бањска на КиМ добити статус заштићеног сведока.
"Да ли ће он добити позицију или улогу заштићеног сведока, то ћемо да видимо у данима који су пред нама. Он је очевидац, он је сведок, он је то својим очима видео, а није неко ко има посредна сазнања, јер му је неко нешто рекао", истакао је Вучић.
Он је рекао да је за нас веома важно што је сведок то лично видео и чуо.
"И то је оно што је важно за нас, нико се око тога у свету није узбудио, нити ће", рекао је Вучић.
Напоменуо је да не може да говори о свим сазнањима из полиције и шта је све речено, као и да ту има интересантних детаља.
"Желим да покажем ово људима, ово је аутоматска пушка М70 у наоружању полиције тзв. Косова, која је јурила и прогонила, између осталог, и са тим пушкама Србе на северу КиМ, која је произведена у Крагујевцу. Све су то наше пушке, није само та", рекао је Вучић.
Додао је да се на једној слици манастира Бањска опет види пушка М70, код припадника тзв. специјалне косовске полиције.
"Јесмо ли ми њима то званично продали, па не, нисмо. Нема никаквог трага, али нико не пита одакле њима 20 пута више пушака, него што су их тамо пронашли, које су произведене у Србији. Дечије игре... наших пушака можете да видите пута 1.000 у Украјини у односу и на једне и друге на КиМ, па то нико не пита, са обе стране. Како, Бог свети зна. Али то је у савременом свету толико глупо питање, да немам речи", навео је Вучић.

"Убиство Србина вероватно наредио Курти заједно за Свечљом"

Председник Србије је изјавио да је хладнокрвно убиство Србина на северу Космета вероватно наручио Курти заједно са Свечљом.
"Сад ћемо да видимо за ово хладнокрвно убиство које је вероватно наредио Курти заједно за Свечљом, па ћемо да видимо ко ће да тражи чије изручење", рекао је Вучић.
Он је додао да очекује да Србија буде главна тема Трећег самита Европске политичке заједнице у Гранади и најавио је да ће тамо говорити истину о догађајима на Космету.
"Ја ћу да говорим истину о овим догађајима. Нема ту шта да кријем. Мени је смешно то када ми кажу "Е, па ти стојиш иза тога". Ајде, људи не причајте глупости", рекао је Вучић.
Он је поручио да не жели да учествује у хајци против Срба са севера Косова.
"Једини проблем за њих је што ја нећу да учествујем у хајци против српских момака, јер то они нису радили зато што су зли и зато што су терористи, већ зато што је дотерало цара до дувара", рекао је Вучић.
Он је додао да људи у остатку Србије не разумеју кроз шта пролазе Срби на Космету.
Он је додао да су годинама лагали да је Милан Радоичић убио Оливера Ивановића и подсетио да је и косовско правосуђе одустало од тога.
Вучић је рекао да је Милан Радоичић увек био уз свој народ и оценио је да је Радоичић знао да ће му имовина на Космету бити отета.
Он је рекао да је Радоичић показао да му богатство не значи ништа, ако његова породица и народ немају слободу.
Вучић је додао да никада не може и неће да оправдава убиство полицајаца и осуђује то, али не може да негира мотиве људи због којих су се побунили.
Потврдио је, коментаришући изјаву немачке министарке спољних послова Аналене Бербок да у Приштини нема никога ко ће прихватити формирање ЗСО, да нема ко, и да уместо да их због тога осуде, никада то нису учинили.
"Крива је Србија увек. Ми ту морамо да изаберемо како и шта - можемо ли да оставимо свој народ на КиМ без подршке Србије, не можемо - ја нећу. Колико им помажемо, онолико колико можемо у новцу више него икада, политички више него икада, али оно што је њима потребно безбедносно, то нисмо успели", рекао је председник Србије.
Вучић је изјавио да ће Србија морати да трпи проблеме и муке због дешавања на северу Косова наредих месец, два.
"Ваља издржати и оно што предстоји у Гранади", рекао је председник Србије поводом предстојећег Трећег самита Европске политич­ке заједнице који се 5. ок­тобра одржава у Шпанији.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте емисију "Свет са Спутњиком":
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2023
СРБИЈА
Провокативан интервју са Вучићем на Си-Ен-Ену: Питања о Косову, али и Додику, Ђоковићу...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала