- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта нам доноси уредба о наплати прекограничних такси на угљен-диоксид | Енергија Спутњика

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICТермоелектрана у Костолцу
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
ЕУ је донела уредбу која је ступила на снагу 1. октобра ове године, а којом покушава да смањи емисије гасова са ефектом стаклене баште за 55 одсто до 2030. и постигне климатску неутралност до 2050. године.
Конкретно, уредбом се регулише механизам за такозвано прекогранично прилагођавање угљен-диоксида (ЦО2). Дакле, уредба се односи на увоз производа у ЕУ при чијој изради се производи велика количина ЦО2. Биће примењивана у складу са међународним правилима трговине, како би се постигло смањење емисије гасова стаклене баште при производњи цемента, алуминијума, вештачких ђубрива, електричне енергије, гвожђа и челика.
Прелазна фаза примене уредбе трајаће наредне две године, док ће први извештај увозници производа поднети Европској комисији већ до 31. јануара 2024. године. током прелазне фазе трговци имају обавезу извештавања само о обиму (директних и специфичних) емисија ЦО2 уграђених у увозни производ који подлеже механизму - без плаћања таксе.
Постепена наплата таксе почиње 1. јануара 2026. године а износ од 100 одсто од 2034. Тада емисије морају бити исказане у облику ЦО2 по тони увезене робе.
Још док се говорило о увођењу ове уредбе и енергетски стручњаци и економисти су указивали да је реч о протекционистичкој мери, коју развијене западне земље уводе да би своје тржиште, а тиме и своје компаније, заштитили од конкурентне робе из земаља у развоју, пре свега Кине. Све се спроводи под изговором спровођења политике заштите животне средине и декарбонизације.
У сваком случају извозници у ЕУ до сада су морали да се припреме на трошак декарбонизације, односно, плаћање прекограничне таксе.
Да проблем није за потцењивање показују подаци да је Србија прошле године на тржиште ЕУ пласирала производе са великим уделом ЦО2 у производњи у вредности од 2,075 милијарди евра. То је 10,7 одсто укупног робног извоза из земље.
Јасно је да овдашњи извозници, ако већ нису, морају да се што пре припреме на овај трошак декарбонизације производње.
Трошак прекограничне таксе ће смањити конкурентност не само српске робе већ ових производа из земаља Западног Балкана.
Европска комисија је саопштила да прелазна фаза до 2026. године даје довољно времена предузећима да се припреме за почетак наплате прекограничне таксе. А шта о томе кажу у српској привреди у данашњој „Енергији Спутњика“ рећи ће нам Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе у Привредној комори Србије.
Шта нам доноси уредба о наплати прекограничних такси на угљен-диоксид | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала