Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амерички амбасадор опет излази из својих овлашћења - коментарише хапшења у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор САД Кристофер Хил
Амбасадор САД Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил поново је изашао из својих овлашћења коментаришући хапшење Милана Радоичића. Хил је изјавио да су повлачење трупа са административне линије и хапшење Милана Радоичића добар корак, као и да је у интересу Вашингтона проналажење политичког решења за ситуацију на Косову и Метохији.
„Нема сумње да је дошло до повлачења мањег дела трупа и да се, у том смислу, ствари крећу у добром правцу. Могу да кажем и да ми имамо потврду о смањеном броју трупа. Проблем овде није војни, већ је заправо политички“, рекао је Хил у интервјуу за Танјуг.
Он је додао да „појачано присуство трупа дуж административне линије са Косовом и Метохијом изазива забринутост, те да су САД замолиле српско руководство да повуче трупе“. „Веома нам је драго што можемо да кажемо да се то и догодило“, навео је амерички амбасадор.
Говорећи о дешавањима у Бањској 24. септембра, Хил је рекао да ЕУ и САД желе да знају шта се тада тачно догодило.
„Мислим да је хапшење Радоичића који је, чини се, признао кривицу за већину ствари које су се догодиле, било добар корак. Међутим, мислим да сви желимо да знамо о чему се заправо овде ради, шта су желели да постигну, одакле им све то оружје и муниција“, рекао је амерички дипломата, додавши да разговор о правим проблемима зависи „од јасног увида у то шта су ти људи, уз господина Радоичића, заправо покушавали да учине и шта су желели да постигну“.
Коментаришући чињеницу да је 11 одсто Срба напустило КиМ откако је Аљбин Курти дошао на власт, Хил наводи да су те бројке узнемирујуће.
„Мислим да то говори у корист чињенице да нам је потребно политичко решење. Потпуно је јасно да не постоји војно решење за овај проблем. Потребно нам је политичко решење, потребно нам је решење са којим ће се српска заједница осећати као да зна каква је будућност чека“, поручио је амерички амбасадор.
Додао је да Срби на КиМ морају да знају шта могу да очекују од живота на КиМ, те да је потребно формирати Заједницу српских општина, а да Приштина, заузврат, очекује могућност да се прикључи различитим безбедносним и економским међународним организацијама.

Желимо ЗСО, део договора да Приштина уђе у међународне организације

Хил је истакао је да је у интересу САД да се настави са проналажењем политичког решења „заснованог на јасним елементима који су део договора који је постигнут пре пет, шест месеци“.
„Ми желимо да видимо формирање ЗСО. Фер је рећи да господин Курти није ентузијастичан по том питању, али мислим да разуме да је то један од кључних елемената на столу, исто као што морамо да наставимо са интернационализацијом која подразумева могућност Косова да се прикључи различитим међународним организацијама. То нису лаки кораци за српску страну, али то је део свеукупног договора“, навео је Хил.
Додао је да је свима потребно смиривање тензија и схватање да ће ускоро Срби и Албанци на КиМ морати да нађу начин да живе као комшије.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте емисију "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала