Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Осуде ЕУ и Приштине, тражене мере против Србије и повлачење Лајчака: Бурна расправа у ЕП о КиМ

© Flickr / European Parliament Европски парламент у Стразбуру
 Европски парламент у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
У Европском парламенту одржана је бурна седница на којој се расправљало о последњим дешавањима на Косову и Метохији и на којој су говорници позвали на успостављање мира и стабилности и повратак дијалогу, на пуну истрагу и повлачење српске војске и привођење правих одговорних, али и на оставку специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.
На седници су се чуле оптужбе на рачун ЕУ и Приштине да сносе одговорност за новонасталу кризу на Косову и Метохији, док су поједини европосланици пребацивали кривицу на Србију и тражили увођење мере против Београда.

ЕУ позвала обе стране да предузму мере за деескалацију

Шпански државни секретар Паскал Наваро Риос, који је као председавајући отворио расправу, подсетио је да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао обе стране на успостављање мира и повратак дијалогу, а на завршетку расправе је и осудио нападе у Бањској и позвао на привођење одговорних правди.
Европски комесар за хуманитарну помоћ Јанез Ленарчић истакао да је важно да се Београд и Приштина уздрже од свих активности које би могле да доведу до ескалације ситуације.
„ЕУ је позвала обе стране да преудузму конкретне мере за деескалацију која је потребнија него икада, као и да је потребно починитеље привести правди. Та деескалација не треба да буде изговор да се одустане од дијалога за нормализаију“, рекао је Ленарчић.
Он је рекао да расправа показује потребу да ЕУ остане уједињена и искористи све чиме располаже како би се деескалирале напетости, спровеле обавезе из дијалога и нормализовали односи.
„Пут ка ЕУ зависи од тога“, нагласио је он.
Известилац ЕП за Србију Владимир Билчик рекао је да стање на терену озбиљно ескалира, као и да у последњих 10 година није било таквог насиља.
„Потребна је детаљна истрага. Обе стране имају огромну одговорност да се врате у дијалог“, рекао је Билчик.
Билчик је нагласио да је доласком Аљбина Куртија на власт дијалог почео да се отеже и застаје, уместо да напредује.
„Морамо открити шта се тачно догодило 24. септембра и требају нам објективне чињенице. Не треба нам никакво површно додељивање кривице. Стаблизација Балкана смета Русији, њима одговара дестабилизација. Једино решење је миран дијалог и повратак за преговарачки сто“, закључио је Билчик.

Подршка српском народу, увести санкције Куртију

Француски европосланик Жан Лик Лакапел оценио је да, ако је неко одговоран у сукобу Београда и Приштине, то су ЕУ и влада у Приштини.
„Пролетос се Курти одлучио на провокацију да именује градоначелнике у неколико општина и тако маргинализује српско становништво на КиМ које је колевка српског народа. Полиција је то брутално спровела у дело. Пружам пуну подршку српском народу“, рекао је Лакапел.
Он је позвао на увођење санкција Куртију и указао на нападе над српским становништом који су, како је нагласио, прошли без последица.
„Треба да отворимо очи пред косовским потезима. За нас нема смисла да се та наводна земља интегрише у ЕУ“, поручио је Лакапел.
Мађарски европосланик Андор Дели рекао је да је стање крање напето и сложено и оценио да најновији трагични догађаји показују да се решење мора да се пронађе што је пре могуће. Указао је и на важност објективне и непристрасне истраге.
„Све ово су само манифестације, симптоми много већих проблема, а то је већ десет година нерешено питање српске заједнице на Косову. Изглед могућег решења са формирањем Заједницке српсих општина је већ ту. Заправо је ту већ деценију од Бриселског споразума 2013. године“, нагласио је Дели.
Он је додао да постоји читав низ међународних конвенција и повеља које обезбеђују шири оквир за решавање ситуације посебних заједница, који су обавезни елементи копенхашких критеријума потребних у процесу европске интеграције.
„Сви правни елементи су ту, поитичка воља свих европских и америчких медијатора је ту и након деценије, влада у Приштини мора да направи неопходан корак“, поручио је Дели.
Словеначки европосланик Матјаж Немец осудио је свако насиље и позвао на кажњавање одговорних за дешавања у Бањској.
„Сви напори лидера морају ићи у смеру да се овакве ствари не понове“, рекао је Немец и позвао Вучића и Куртија да обнове дијалог.
Аустријски посланик у ЕП Лукас Мандл критиковао је Европску комисију да је заказала у својим напорима око ублажавања напетости на Западном Балкану, а посебно је критиковао шефа европске дипломатије Жозепа Бореља што не присуствује расправи.
„Питам се где им је важније сада да буду него овде“, рекао је Мандл.

Хрватски, немачки и бугарски посланици за мере против Србије

На седници је било и европосланика који су били најгласнији у осуди и пребацивању кривице на Србију, међу којима су били најгласнији Тонино Пицула (Хрватска), Виола Фон Крамон (Немачка), Илхан Кјучук и Ангел Џамбаски (Бугарска) који су тражили да се Србија осуди, да се против ње уведу мере или обуставе инфраструктурни пројекти.
Они су током расправе изразили забринутост због, како тврде, гомилања спрске војске на административној линији са КиМ и затражили њено повлачење.
Фон Крамонова је позвала Србију да активно учествује у истрази о догађајима у Бањској и пронађе све одговорне, а ЕУ да, заједно са НАТО, донесе план за хитне ситуације на северу КиМ.
Аустријски посланик Томас Ваиц је позвао специјалог изасланика за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да, са обзиром на то да, како је навео, нема позитивних резултата у дијалогу, размисли да се повуче са дужности.
СРБИЈА
Здруженим снагама против Србије: Албанија и Хрватска - све исто као некад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала