- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу: Нема додатне мобилизације, украјинске снаге знатно ослабљене

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Руска војска у зони специјалне војне операције знатно је ослабила војни потенцијал украјинских снага и нанела им озбиљну штету, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
„Активним дејствима наша војска је знатно ослабила борбени потенцијал противника и нанела му озбиљну штету“, рекао је Шојгу на саветовању с руководиоцима Оружаних снага Русије.
Он је додао да су пропали сви покушаји украјинских снага да пробију одбрану Оружаних снага Русије у подручју Вербовог и Работина на запорошком правцу.
По речима Шојгуа, руски војници током специјалне војне операције делују смело и одлучно, показујући право херојство.
Говорећи о формирању јединица за специјалну операцију, министар је посебно истакао Чеченију и лидера републике Рамзана Кадирова лично. Како је истакао, у Чеченији су формирана три моторизована пука и три моторизована батаљона.

Додатна мобилизација није планирана

У руској армији има довољно војника који воде специјалну војну операцију, додатна мобилизација није планирана, нагласио је Шојгу.
„У Генералштабу нема додатних планова за мобилизацију. Оружане снаге располажу неопходним бројем војника за извођење специјалне војне операције. Томе у великој мери доприноси чврст патриотски став наших грађана који активно попуњавају редове заштитника отаџбине“, рекао је Шојгу.
Министар је такође истакао да регрути који буду позвани у војску у јесењој класи регрутовања, укључујући оне из нових руских региона, неће бити послати у зону борбених дејстава.
По речима Шојгуа, од почетка године више од 335.000 људи ступило је у војну службу по уговору и у добровољачке формације, а само у септембру уговоре је потписало више од 50.000 грађана.

Смртност међу рањеним руским војницима у болницама 0,43 одсто

Шојгу је истакао да је смртност међу рањеним руским војницима у болницама 0,43 одсто и да се и даље смањује.
Министар је нагласио да војни лекари показују професионализам и храброст, изводећи операције које спасавају животе и здравље руских војника.

„У непосредној близини линије контакта постављене су пољске болнице, у којима су искусни хирурзи из централних медицинских установа. Више пута је повећан степен преживљавања рањених. Захваљујући оперативној помоћи на бојном пољу, правовременој евакуацији и високотехнолошкој медицинској помоћи, више од 98 одсто рањених се отпушта опорављено“, рекао је министар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала