- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У опасности бебе у КБЦ Косовска Митровица: Седморо новорођенчади без бе-се-же вакцине

CC BY 2.0 / Tamaki Sono / Бебе у породилишту
Бебе у породилишту - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
Пратите нас
Седам беба у породилишту у КБЦ Косовска Митровица чека да прими бе-се-же вакцину која се даје одмах по рођењу, а у тој здравственој установи нема више ни вакцина против тетануса, наводе надлежни из Завода за јавно здравље Косовска Митровица.
„Седам беба у породилишту КБЦ Косовска Митровица чека на бе-се-же вакцину што значи да је у недостатку и да је више немамо. Имамо проблеме и када је у питању и вакцина против тетануса“, кажу из Завода.
Вакцина против тетануса се даје након повреда, код невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа и то у три дозе, а прву дозу би требала да прими повређена особа у најдужем року од 48 сати од момента када се повреда десила.
Из Завода додају и да су им залихе других вакцина при крају.
„Убрзо ће нам све вакцине недостајати и прети нам хуманитарна катастрофа“, упозоравају.
Појашњавају да се бе-се-же вакцина даје одмах по рођењу детета и да су бебе из КБЦ Косовска Митровица требале већ да је приме, односно да су због недостатка вакцине изложене опасности.
Нажалост, у Заводу чак немају ни информацију када би могли добити потребне вакцине.
Истичу да је све блокирано и понављају да ће им ускоро нестати и све друге вакцине наводећи да ће настати ужасан проблем, преноси Косово онлајн.
Имајући у виду, да су баш са ове територије многе епидемије заразних болести почињале, из Завода наводе да сматрају да постоји оправдан епидемиолошки ризик за враћање многих заразних болести уколико се имунизација не спроводи по календару вакцинације.
„То не би био само локални, већ и глобални проблем. Апелујемо на све УНИЦЕФ, СЗО да помогну да пребродимо овај проблем за добробит целе популације на свету“, поручују из Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

Старовић: Због затварања прелаза ситуација на северу КиМ алармантна

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, оценио је данас да је ситуација на северу Косова и Метохије постала алармантна и да због затварања административних прелаза недостају основне потрепштине, укључујући лекове.
„Већ пуних 10 дана север Косова је потпуно одсечен од уже Србије. Нико не сме да пређе административну линију. Недостају основне потрепштине, укључујући медицинске залихе - лекови, кисеоник, вакцине за бебе итд“, навео је Старовић на друштвеној мрежи X (Твитер).
Несметана владавина милитаризоване косовске полиције широм региона се наставља, закључио је Старовић.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте емисију "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала