- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Дан када је „Спутњик“ отворио пут за испуњење сна човечанства /видео/

© Sputnik / Alexander Mokletsov / Уђи у базу фотографијаПрви вештачки сателит Земље
Први вештачки сателит Земље - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
Пратите нас
Данас се навршава 66 година од лансирања првог вештачког сателита у ниску Земљину орбиту. Совјетски савез је успешним лансирањем „Спутњика 1“ отворио пут за испуњење дугогодишњег сна човечанства о истраживању свемира.
4. октобра 1957. године у 19.28 часова, СССР је лансирао совјетску ракету-носач Р-7 са „Спутњиком 1“ на броду из петог теренског истраживачког објекта Министарства одбране (касније преименованог у космодром Бајконур).
Тај дан је означио почетак ере истраживања свемира. Израчуната још од Њутна, космичка брзина је први пут постигнута три века касније совјетским изумом.
Као резултат тога, руска реч „спутњик“ (дословно „сателит“) се одмах проширила светом док су сви посматрали малу светлећу тачку како лебди на ноћном небу, слушајући једноставне сигнале: „бип бип бип“, схвативши да те звукове шаље ново небеско тело које су створили људи.
За неколико сати, милијарде људи су одједном осетиле као да је човечанство једно, нација планете Земље, која стоји на прагу огромног космоса, неизмерног универзума - тако великог, али сада тако доступног.
Лансирање су омогућили совјетски научници и инжењери, који су створили носач ракете као и први вештачки сателит за невиђено кратко време.
„Спутњик 1“ је дизајниран да буде једноставан, али поуздан и способан да спроведе низ научних студија.
Сателит је за 92 дана, до 4. јануара 1958. године, направио 1.440 кругова око Земље.
Успешно лансирање запрепастило је Сједињене Државе, које су се надале да ће прве направити пробој у истраживању свемира.
„Успешно лансирање је било шок за стручњаке и грађане у Сједињеним Државама, који су се надали да ће Сједињене Државе прве постићи овај научни напредак“, наводи се у саопштењу Архива Стејт департмента САД.
Усред Хладног рата, лансирање је разбило америчко виђење СССР-а као аграрне земље и оштетило его „благословене нације“. Две земље су се жестоко такмичиле у трци у наоружању, а запањујући успех СССР-а подстакао је страх да су САД заостале.
„Чињеница да су Совјети били успешни подстакла је страхове да је америчка војска генерално заостајала у развоју нове технологије“, наводи се у архиву.
Орбита је дизајнирана да „Спутњик 1“ лети изнад Москве и Вашингтона, прелазећи растојање за око 15 минута, служећи као подсетник на совјетско достигнуће које одузима дах.
Успешно лансирање првог сателита био је само почетак совјетског свемирског програма. „Спутњик 1“ је пратило још свемирских летелица, укључујући и ону која је 19. августа 1960. носила чувене свемирске псе Белку и Стрелку, који су били прва жива бића која су преживела пут у свемир. Безбедно су се вратили на Земљу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала