Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министар упозорава: На северу Косова зона хуманитарне кризе, спрема се протеривање српског народа

© AP Photo / Bojan SlavkovicПолицајац тзв, косовске полиције
Полицајац тзв, косовске полиције - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
Пратите нас
Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да се на северу Косова и Метохије ушло у зону хуманитарне кризе и да се спрема протеривање српског народа.
„Привремене институције самоуправе у Приштини су сада потпуно блокирале промет и људи и робе на северу Косова и Метохије. Спрема се протеривање народа са северу, по истом сценарију као што се дешавало у Хрватској и БиХ деведесетих година. Имамо пузајуће етничко чишћење са територије четири општине на северу КиМ“, навео је Момировић, гостујући на Радио-телевизији Војводине.

Србија је под страшним притиском

Додао је да је на Форуму министара економија Берлинског процеса и Бизнис форуму, који је прошле седмице одржан у Тирани, говорио о томе да кршење основних људских и политичких права на Косову и Метохији има своју последицу, а то је, како каже, губитак људских живота.
„Ми причамо о економској сарадњи на Западном Балкану у ситуацији сукоба на северу Косова, у тренутку када се људи упуцавају, када је забрањен промет људи и роба. Начелно, из Европске уније су то осудили, али се понекад осећамо усамљено, као што је било 1995. или 1999. године“, рекао је Момировић.
Према његовим речима, Србија има доста пријатеља у Европској унији и дубље везе са САД, међутим истиче да након догађаја у Бањској нико није осудио понашање према Србима са Косова и Метохије, те да се гнев окреће ка Србији.
На питање о озбиљности претњи санкцијама, Момировић је навео да се Србија све време налази под страшним притиском, али да се став државе према увођењу санкција Русији или око начина решавања питања Косова и Метохије није променио.
„На крају се морамо вратити преговарачком процесу. Људи из света ће схватити да морамо да имамо конструктиван приступ, да мора се спроведе Бриселски споразум и да се оформи Заједница српских општина, да бисмо уопште могли да говоримо о стабилности“, рекао је он.
Момировић је истакао да је један од основних циљева Србије да постане чланица Европске уније, али да, истовремено, мора да прави нова економска партнерства.
„Ми смо, на првом месту, за виши стандард наших грађана. У разговорима са нашим партнерима из ЕУ прва тема мора да буде колико смо стандарда ЕУ испунили, а онда и да чујемо каква је перспектива нашег чланства у ЕУ. С друге стране, партнерство са Кином значи више инвестиција, боље ауто-путеве, нове фабрике, брзе пруге“, рекао је Момировић.

Нетачни медијски написи о прекиду изградње брзе пруге Београд - Будимпешта

Говорећи о брзој прузи од Београда до Будимпеште, министар је рекао да изградња иде својим током, као и да су нетачни медијски написи о томе да је она заустављена зато што Кинези наводно не могу да по европским стандардима изграде систем осигурања и контроле возова.
„Па наравно да се у ЕУ не гледа благонаклоно на кинеске инвестиције јер неке компаније из ЕУ желе да реализују те пројекте, исто као што и кинеске желе да их реализују“, поручио је Момировић.
Он је додао да је инфлација у Србији заустављена у јулу и да од тада пада, те да ће до краја године износити осам одсто, а да ће следеће године бити између два и шест одсто.
„Инфлација није само наш проблем, она је последица рата у Украјини и погађа целу Европу, а поготово њен источни и југоисточни део“, навео је министар.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте емисију "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала