- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Потрес у Конгресу: Први пут у историји смењен председавајући Представничког дома

© AP Photo / J. Scott Applewhite Кевин Макарти
 Кевин Макарти - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
Пратите нас
Представнички дом америчког Конгреса изгласао је смену свог председавајућег, републиканца Кевина Мекартија.
Како преноси Ројтерс, то је први пут у историји да је Конгрес изгласао смену председавајућег, и то са 216 гласова „за“ и 210 „против“.
Иницијативу за смену Макартија покренуо је његов страначки колега Мет Гејц.
Ниједан председавајући Представничког дома САД никада није смењен због подношења захтева својих колега конгресмена да напусти свој положај.
Према америчком Уставу, председавајући Представничког дома је други по реду у сукцесији за председнички положај после потпредседника САД, он или она поставља законодавне приоритете доњег дома Конгреса, контролише задатке одбора и може прекинути или утицати на агенду Беле куће.
Гејц још од јануара прети да ће свргнути Мекартија, када је предводио страначке побуњенике који су се супротстављали кандидатури Мекартија, конгресмена из Калифорније, за место председавајућег, приморавши га да издржи 15 напорних рунди гласања.
Тензије између двојице републиканаца су прокључале током викенда, након што је председавајући Мекарти уз подршку демократа добио неопходан број гласова за усвајање нацрта закона о привременом финансирању владиних агенција.
Међутим, договором о буџетском финансирању који је постигнут касно у суботу нису одобрена средства у износу од шест милијарди долара за финансирање званичног Кијева, јер су конгресмени Гејц са Флориде и други ултраконзервативци инсистирали да су САД потрошиле превише новца на рат Украјине са Русијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала