- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички Ф-16 оборио наоружану турску беспилотну летелицу изнад Сирије

© AP Photo / Ahn Young-joonАмерички војни авиони Ф-16
Амерички војни авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Амерички Ф-16 оборио оборио је данас наоружану турску беспилотну летелицу која је деловала у близини америчких трупа у Сирији након неколико упозорења, саопштили су амерички званичници.
До обарања дрона је дошло након поновљених упозорења да се држе подаље од америчких копнених трупа у близини Ал Хасаке, на североистоку Сирије.
Пентагон је потврдио информацију о обарању дрона, а генерал Пет Рајдер, портпарол америчког министарства одбране, изјавио је да САД не сматрају да је Турска злонамерно угрожавала америчке снаге у Сирији, додајући да се радо о „инциденту за жаљење".
Амерички министар одбране Лојд Остин разговарао је тим поводом са турским колегом, рекао је Рајдер.
Верује се да је ово први пут да су САД обориле дрон из Турске, која је амерички савезник у НАТО-у, објавили су амерички медији.
Како наводи АП, дрон је бомбардовао циљеве у близини Хасака, а иако није циљао америчке трупе, бомбе су падале довољно близу да представљају опасност по њих. Према наводима те агенције, америчке снаге упозориле су турску снагу на то, након чега је дрон оборен.
Раније је званичник турског Министарства одбране, како је пренео Ројтерс, рекао да дрон ког је оборила коалиција предвођена САД није припадао турским оружаним снагама, али није навео чије је власништво.
Турска Национална обавештајна агенција извршила је нападе у Сирији против циљева курдских милитаната након бомбашког напада у Анкари прошлог викенда, рекао је данас турски безбедносни извор, преноси Ројтерс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала