- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Брнабићева са представницима просветара, синдикати најавили штрајк ако се не испуне захтеви

© Vlada Republike Srbije/Peđa VučkovićСастанак представника Владе и репрезентативних синдиката просвете
Састанак представника Владе и репрезентативних синдиката просвете - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Премијер Ана Брнабић разговарала је данас са репрезентативним синдикатима просвете и поновила да Влада Србије ради све како би се побољшао статус свих радника у просвети. Представници репрезентативних синдиката саопштили су да су изнели захтеве и да ће, у случају да они не буду испуњени, ступити у штрајк 16. октобра.
Брнабићева је на састанку подсетила да је ова влада са повећањем планираним за јануар 2024. године просветним радницима подигла плате за 31 одсто, што је повећало буџет Републике Србије за просвету за чак 58 милијарди динара.
Влада је саопштила да је Брнабићева објаснила да су ванредна повећања од 5,5 одсто од 1. октобра, односно 10 одсто од 1. јануара 2024. године одлуке које је Влада Србије донела сама, а не као последица некаквих притисака.
„Управо због разумевања значаја улагања у образовање као инвестиције за будућност државе, председница Владе је рекла да ће Влада предложити Протокол којим ће се предвидети повећање за разредне старешине, као и да ће се истим исказати тежња за изједначавање почетне плате наставника са просечном платом у Републици Србији до јануара 2025. године“, наводи се у саопштењу.
Састанку су присуствовали и министар просвете Славица Ђукић Дејановић, као и представници Министарства финансија.

Синдикати: Ако се не испуне захтеви, штрајк од 16. октобра

Репрезентативни синдикати су у заједничком саопштењу навели да су на састанку са представницима Владе поновљени захтеви репрезентативних синдиката за изједначавањем плата запослених у образовању са републичким просеком и повећање додатка за одељењске старешине.
„Договор је да се у што краћем року репрезентативним синдикатима у образовању достави предлог документа Владе Републике Србије, којим би се утврдила динамика испуњења захтева“, наводи се у саопштењу.
Додаје се да ће по добијању документа од Владе синдикати на својим органима и након консултација са чланством размотрити понуђено, од чега ће зависити реализација претходно донетих одлука.
У саопштењу синдиката се наводи и да је одлука о штрајку донета и да ће бити спроведена 16. октобра у свим школама у Србији уколико преговори не донесу очекиване резултате, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала