- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нова Звезда и појачани Партизан крећу у поход – све што треба да знате о новој сезони Евролиге

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркашка лопта
Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Нова сезона у кошаркашкој Евролиги почиње, Србију ће представљати Партизан и Црвена звезда, док ће шампионски трофеј да брани мадридски Реал. Београдски ривали направили су респектабилне саставе, тако да многи љубитељи кошарке у Србији једва чекају да Евролига почне.
И ове сезоне ће у Евролиги учествовати 18 клубова.
Поред Партизана и Црвене звезде у најквалитетнијем европском клупском такмичењу ће играти Алба, Анадолу Ефес, Монако, Басконија, Олимпија Милано, Бајерн Минхен, Барселона, Фенербахче, Асвел, Макаби Тел Авив, Олимпијакос, Панатинаикос, Реал Мадрид, Валенсија, Виртус и Жалгирис.
Евролига је раније одлучила да од ове сезоне уведе нови формат такмичења, плеј-ин, по угледу на НБА лигу.
Сигуран пласман у плеј-оф на крају регуларног дела сезоне избориће тимови од првог до шестог места на табели, а седмопласирана и осмопласирана екипа играће једну утакмицу и победник ће ићи директно у плеј-оф Евролиге.
Поражена екипа из тог дуела играће три дана касније против победника екипа које су заузеле девето и 10. место на табели у регуларном делу. Домаћини сваке утакмице у плеј-ину биће екипе које су биле боље пласиране на табели у регуларном делу.
Регуларна сезона у Евролиги трајаће до 12. априла 2024. године, а плеј-ин би требало да буде одигран 16. и 19. априла. Плеј-оф ће почети 23. априла, док је Фајнал фор на програму од 24. до 26. маја у Берлину.
Челници Евролиге су недавно објавили да су увели обавезан разговор капитена тимова и судија на терену пре сваке утакмице, где ће се детаљно проћи кроз обавезне аспекте за играче током меча.
У овој сезони тренери ће имати на располагању два челенџа уместо досадашњег једног. Први челенџ тренери ће морати да употребе у првих 38 минута игре, а уколико га не употребе до тада у последња два минута имаће право на један челенџ.
Од ове сезоне тренер ће моћи да тражи челенџ како би се преиспитала ситуација да ли је играч фаулиран приликом шута и на колико сат треба да се врати. Самоиницијативно судије ће моћи да прегледају ове ситуације само у последња два минута утакмице, као и у продужетку, како игра не би губила на ритму.
Србију ће и ове сезоне, као и прошле представљати Партизан и Црвена звезда. Црно-бели су прошле сезоне освојили регионалну АБА лигу и били на корак одласка на Фајнал фор.
Нова сезона у Евролиги биће отворена мечом између Црвене звезде и Асвела, који је на програму у четвртак од 19 сати у Београду.
Црвена звезда ће своје мечеве као домаћин играти у Штарк арени, а црвено-бели су најавили да је велико интересовање за овај дуел и очекују да ће утакмици са Асвелом присуствовати око 20.000 навијача.
Црвена звезда је у летњем прелазном року довела 10 кошаркаша (Дејан Давидовац, Марко Симоновић, Милош Теодосић, Адам Ханга, Мајк Тоби, Џоел Боломбој, Рокас Гиедраитис, Шабаз Нејпир, Јаго дос Сантос и Немања Бјелица), а црвено-беле је напустило 10 играча (Стефан Марковић, Лука Вилдоза, Хасан Мартин, Џон Холанд, Бенџамин Бентил, Огњен Добрић, Факундо Кампацо, Филип Петрушев, Никола Ивановић и Мирослав Радуљица). Тим ће и ове сезоне са клупе да предводи Душко Ивановић.
Кошаркаши Партизана, који су прошле сезоне елиминисани у четвртфиналу плеј-офа Евролиге од екипе Реала после пет утакмица, гостоваће у првом колу екипи Макабија у четвртак од 20 часова и пет минута.
Партизан су у летњем прелазном року напустили Јам Мадар, Данте Егзум, Матијас Лесор и Јанис Папапетру, док су у редове црно-белих стигли Огњен Јарамаз, Пи Џеј Дозир, Френк Камински и Матеуш Понитка.
Партизан ће опет предводити искусни стручњак Жељко Обрадовић, а црно-бели и ове сезоне очекују велику подршку навијача, пошто су недавно објавили да су продали 16.124 сезонских улазница.
Актуелни европски шампион мадридски Реал Мадрид је у летњем прелазном року довео само аргентинског кошаркаша Факунда Кампаца. Највећи посао у прелазном року направио је Панатинаикос, који је ангажовао чак 11 нових играча и тренера Ергина Атамана.
У првом колу Евролиге у четвртак ће играти: Црвена звезда - Асвел (19), Макаби - Партизан (20.05), Виртус - Жалгирис (20.30), Бајерн - Алба (20.30) и Барселона - Ефес (20.30).
У петак ће се састати: Фенербахче - Армани (19.45), Панатинаикос - Олимпијакос (20.15), Валенсија - Монако (20.30) и Басконија - Реал (20.30).
Кошаркашки тренер Андреа Тринкијери - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
СПОРТ
„Партизан слабији него прошле сезоне“ – јавио се Тринкијери
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала