- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пола века од смрти највеће српске хероине /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилунка Савић, портрет
Милунка Савић, портрет - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Пре тачно пола века преминула је српска хероина балканских и Првог светског рата, наредник „Гвозденог пука“ српске војске, једина жена у свету која је одликована највишим француским орденом – Ратним крстом са златном палмом, Милунка Савић.
Рођена је 28. јуна 1889. године у Копривници, а још од раног детињства отац ју је научио како да користи оружје, како би се одбранила од вукова и других опасних животиња.
Одрастала је у политички нестабилним приликама тадашње Краљевине Србије, а по објављеној мобилизацији октобра 1912. године, када су се мале балканске земље први пут ујединиле у борби против турске империје, одсекла је своју бујну косу, сакрила груди и прикључила се Дринској дивизији под именом Милун Савић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићРодна кућа Милунке у селу Копривница, 7 километара удаљена од Јошаничке Бање. Обновљена током 2015. године
Родна кућа Милунке у селу Копривница, 7 километара удаљена од Јошаничке Бање. Обновљена током 2015. године - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Родна кућа Милунке у селу Копривница, 7 километара удаљена од Јошаничке Бање. Обновљена током 2015. године
Жена коју зову и српском Јованком Орлеанком борила се у ратовима од 1912. до 1918. године, а њен стварни идентитет откривен је после рањавања у бици на Брегалници, у лето 1913. године. Одлучила је да у наредном, Првом светском рату, не учествује под маском мушкарца, већ је на фронт отишла под својим правим идентитетом - војникиња Милунка Савић.
Иако је војвода Радомир Путник у почетку тврдио да "жени није место у рату" и нудио јој да обавља болничке послове, Милунка се прикључила најхрабријем од преко сто пукова које је српска војска имала - Гвозденом пуку.
У балканским ратовима и Великом рату рањена је четири пута. Била је пример смелости и јунаштва, позната као врстан бомбаш, рањавана, али се увек враћала у борбу. За показану храброст и војничке врлине добила је бројна одликовања, између осталих и Карађорђеву звезду.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоменик Милунке Савић у приридној величини испред Меморијалног комплекса
Споменик Милунке Савић у приридној величини испред Меморијалног комплекса - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Споменик Милунке Савић у приридној величини испред Меморијалног комплекса
Међутим, чини се да је најтежа борба ове изузетно храбре жене која је несебично волела Србију, почела заправо након ратова. Радила је у БиХ као болничарка, куварица и контролорка у фабрици војних униформи. Као добровољац добила је осам јутара земље са окућницом у селу код Новог Сада, али је то поклонила сестри и дошла у Београд где је добила посао чистачице у Хипотекарној банци. Растала се са мужем и остала са ћерком и још три девојчице које је усвојила. Иако је скромно живела, одгајила је и ишколовала чак тридесеторо деце које је довела из свог родног села.
Старост је провела у скромној, оронулој кући на Вождовцу, окружена унуцима, а Скупштина града Београда доделила јој је 1972. једнособан стан у насељу Браће Јерковић. Умрла је годину дана касније, 5. октобра.
Признање наше државе Милунка Савић добила је тек 40 година после смрти, а њени посмртни остаци пренети су у Алеју заслужних грађана и сахрањени уз све државне и војне почасти.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЦентрално место изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије.
Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије. - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије.
О овој невероватној жени снимљен је филм, објављују се књиге, у ликовним колонијама слика се њен лик, у Витановцу, између Краљева и Крагујевца, постоји школа која носи њено име, као и наставни центар у Панчеву.
У Јошаничкој Бањи се од 2016. године, у октобру месецу, организује манифестација ,,Дани Милунке Савић“. Део програма одржава се у Јошаничкој Бањи, а део у Копривници испред Милункине родне куће која је обновљена током 2015. године.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИмпровизовани војни ров који приказује услове у којима је Милунка ратовала
Импровизовани војни ров који приказује услове у којима је Милунка ратовала - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Импровизовани војни ров који приказује услове у којима је Милунка ратовала
Меморијална соба Милунке Савић отворена је 2020. године у Јошаничкој Бањи. Спомен соба је део меморијалног комплекса који је подигнут 1995. године у оквиру кога се налази споменик Милунки Савић у природној величини.
Мултимедијална поставка сачињена је из неколико сегмената. Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије које иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата.
Други сегмент су два, импровизована, војна рова – српски и аустроугарски, који приказују услове у којима је Милунка ратовала.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба предмета из периода Првог светског рата, фотографија, докумената...
Изложба предмета из периода Првог светског рата, фотографија, докумената... - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Изложба предмета из периода Првог светског рата, фотографија, докумената...
Трећи део поставке чини изложба предмета из периода Првог светског рата, фотографија, докумената и насловница француског дневног листа Ле Петит Џурнал.
Милунка Савић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
КУЛТУРА
У миру било горе него преко Албаније: Пола века од смрти српске хероине Милунке Савић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала