- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад изгубио осећај за стварност и прешао све границе

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZ Заставе Немачке, САД и ЕУ
Заставе Немачке, САД и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Стране на Западу изгубиле су осећај за реалност и прекршиле сва правила, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Међународног дебатног клуба „Валдај“.
„Нажалост, морамо констатовати да су наше колеге на Западу изгубиле осећај за реалност, прешле су све могуће границе. А није требало“, рекао је Путин.
Како је навео, просперитет Запада је добрим делом постигнут вишевековном пљачком колонија и целе планете.
„То је чињеница. Фактички, тај ниво развоја у великој мери је (постигнут) захваљујући пљачки целе планете. Историја Запада је у суштини хроника бесконачне експанзије“, рекао је председник.
Он је приметио да је историја Запада, у суштини, хроника бескрајне ескпанзије.
„Западни утицај у свету је огромна војно-финансијска пирамида. Стално јој је потребно ново гориво да би се издржавала: природни, технолошки, људски ресурси који припадају другима“, истакао је руски лидер.
„Стога Запад једноставно не може да се заустави и не намерава то да учини. Наши аргументи, подстицаји, позиви на разум и предлози једноставно су игнорисани“, нагласио је Путин.
Путин је приметио да су Сједињене Америчке Државе и њихови „сателити“ поставили курс ка хегемонији – војној, политичкој, економској, културној, па чак и моралној.
Како је нагласио, неки људи погрешно су схватили спремност Русије за „конструктивну сарадњу“.
„Схватили су као потчињавање, као спремност да нови поредак граде они који су се прогласили за победнике у Хладном рату. У суштини, као признање да је Русија спремна не да се руководи сопственим националним интересима, већ туђим интересима. Свих ових година упозоравали смо више пута: овакав приступ не само да води у ћорсокак, већ је препун повећања опасности од војног сукоба. Али нико није хтео ни да нас чује, ни да нас слуша“, истакао је Путин.
„Трајни мир ће бити успостављен тек када се сви буду осећали безбедно, схвате да се њихово мишљење поштује и да постоји равнотежа у свету, када нико не буде у стању да примора или натера друге да живе и понашају се како хегемон жели“, закључио је Путин.

Западу увек потребан непријатељ

Одређеном делу западних елита увек је потребан непријатељ, констатовао је руски лидер.
„Очигледно је да је придржавање блоковским приступима, тежња да се свет доведе у стање сталне конфронтације ‘ми и они’ – опако наслеђе XX века, производ западне политичке културе, њена најагресивнија манифестација. Западу, одређеном делу његових елита, увек је потребан непријатељ. Потребан јој је непријатељ, борбом против којег може да се објасни потреба за насилним дејствима и експанзијом“, рекао је шеф руске државе.
Западне елите покушавају да створе непријатеља од свакога ко се понаша независно, било да се ради о Кини, Индији, арапским земљама или муслиманима уопште, истакао је Путин.
„Они покушавају да створе имиџ непријатеља од свакога ко није спреман да слепо следи ове западне елите, од било кога – од Народне Републике Кине, у одређеним ситуацијама, у одређеном тренутку, и од, на пример, Индије. Ми све то добро схватамо. Осећамо и видимо ситуацију у Азији. Све је јасно“, додао је Путин.
По његовом мишљењу, индијско руководство је заузврат независно и „веома национално оријентисано“.
„Мислим да ови покушаји немају никаквог смисла, али се ипак настављају. Они покушавају да обликују непријатеља од арапског света, такође селективно, покушавају да делују опрезно, али се ипак, генерално, све своди на то“, сматра он.
Свака држава која покаже независност и следи своје интересе претвара се у препреку за Запад која се мора елиминисати, приметио је он.
„Фактички свако ко се понаша независно, следи своје интересе, за ове западне елите моментално се претвара у препреку која се мора елиминисати“, рекао је Путин.

Синергија великих држава

Човечанство се не креће ка фрагментацији и новој блоковској конфронтацији, већ ка синергији држава и великих простора, оценио је Путин.
„Човечанство се не креће ка фрагментацији на конкурентске сегменте, не ка новој блоковској конфронтацији, чиме год се мотивисало, не ка бездушном универзализму нове глобализације, већ напротив – свет је на путу ка синергији држава, цивилизација, великих пространстава, заједница које су свесне себе управо као такве“, истакао је шеф државе.
Према његовим речима, цивилизација није универзална конструкција, свака од њих се разликује од других.
Русија се залаже за максималну репрезентативност, земље немају право да владају светом за друге и у име других, као ни да доносе одлуке за друге државе, рекао је руски председник.
„Свет будућности је свет колективних одлука које се доносе на нивоу на коме су најефикасније и по саставу учесника који су заиста способни да дају значајан допринос решавању конкретног проблема“, оценио је Путин.
Осим тога, руски председник је изразио уверење да поједине државе немају право да доносе одлуке за друге.
„Један не одлучује за све и сви не одлучују о свему. А они који су директно погођени овим или оним питањем договарају се шта и како да раде“, закључио је шеф државе.
Основни квалитети развоја државе-цивилизације су различитост и самодовољност, рекао је он.
„Савременом свету страна је свака унификација. Свака држава жели да самостално израђује свој развојни пут у чијој основи су култура и традиција, ојачани у географији, историјском искуству, древним и савременим вредностима народа“, објаснио је Путин.
Како је навео, безбедност једних земаља немогуће је обезбедити на рачун других, хармонија у овој области је могућа, али за то је потребно оставити по страни понос и не гледати на партнере као на дивљаке.
„Деценијама причамо о недељивости безбедности, о томе да је немогуће осигурати безбедност једних на рачун безбедности других. Хармонија у овој области је достижна, само треба оставити по страни понос, бахатост и престати да се на друге гледа као на другоразредне партнере или као на изгнанике и дивљаке“, нагласио је руски лидер.
Осим тога, он је додао да се Русија залаже за „универзалну безбедност и трајни мир, изграђен на поштовању интереса свих“ – и великих и малих држава. Међународне односе, према његовом мишљењу, треба ослободити блоковског приступа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала