- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Западу је увек потребан непријатељ

© Sputnikмеђународни Дискусиони клуб Валдај
међународни Дискусиони клуб Валдај - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин рекао је Западу увек потребан непријатељ у борби с којим се могу објаснити неопходност примене силе и експанзије.
"Рат који је почео кијевски режим уз активну, директну подршку Запада траје већ 10 година. Циљ специјалне војне операције је да га прекине. Она подсећа на то да ће једнострани кораци, ко год да их предузима, неминовно бити дочекани узвратним акцијама. Акција неминовно производи реакцију – тако поступа свака суверена, самостална држава која себе поштује", рекао је Путин на "Валдајском форму".
Како је рекао, свако је свестан да у међународном систему где влада самовоља, где све решава онај ко је замислио да изузетан, безгрешан и да је једини у праву на удару може да се нађе било ко, само зато што се нека земља није допала хегемону који је изгубио осећај за меру и осећај за реалност.
"Морамо на жалост да констатујемо да супротна страна на Западу изгубила осећај за реалност, прешли су све границе. Узалуд. Украјинска криза није територијални сукоб, желим то да нагласим. Русија је највећа земља по територији у свету. Немамо никакве интересе да освајамо неке додатне територије. Ми тек треба да искористимо и Сибир и источни Сибир и Далеки исток. То није територијални конфликт нити чак успостављање регионалне равнотеже. Питање је далеко шире и темељније. Реч је о принципима на којима ће се базирати нови светски поредак", истакао је Путин.
Према његовим речима, трајни ми биће успостављен тек онда кад се сви буду осећали безбедно, кад буду видели да се њихово мишљење поштује и да у свету постоји равнотежа кад нико не може да по сопственој жељи натера, принуди остале да живе и да се понашају онако како то жели хегемон.
У таквој шеми било какав појам суверенитета се негира и баца на, извините, ђубре, рекао је руски председник.
"Очигледно је да је приврженост блоковском приступу, томе да се свет сатера у непрестану конфронтацију – ми и они опако наслеђе 20. века. То је производ западне политичке културе, у сваком случају, њених најагресивнијих облика. Поновићу, Западу је увек потребан непријатељ, одређеном делу Запада и његових елита, потребан им је непријатељ у борби с којим се могу објаснити неопходност примене силе и експанзије. Али потребан је и ради очувања унутрашње контроле у одређеном систему тог хегемона, унутар блокова, унутар НАТО или других војно-политичких блокова. Непријатељ постоји и сви треба да збију редове око шефа", закључио је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала