- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Рама о КиМ: Опасна ситуација, забринут сам, ЕУ да предузме мере

© AP Photo / Andreea AlexandruЕди Рама на самиту у Кишињеву
Еди Рама на самиту у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Албански премијер Еди Рама изјавио је данас у Гранади, где се одржава самит Европске политичке заједнице, да је веома забринут због ситуације на северу КиМ и оценио да би ЕУ требало да преудузме мере против Србије због догађаја у Бањској.
Рама је, на питање да ли се плаши избијања рата, рекао да је "рат велика реч", али да, пре него што буде касно, морају да се предузему мере.
"Ми помно пратимо ситуацију. Веома је важно да унутар НАТО-а постоји жеља да се ојача мисија КФОР на северу", рекао је Рама и изразио наду да ће се дијалог наставити.
На питање да ли мисли да би ЕУ требало да размотри мере против Србије, Рама је рекао да не само да то мисли, него се Албанија први пут у последњих 10 година није ускладила са саопштењем 27 држава чланица ЕУ због тога.
Он је додао да је Албанија била у потпуности сагласна са ЕУ и САД у вези са потребом да власти у Приштини напредују и буду конструктивне у дијалогу са Београдом.
"И, из наше перспективе, да искористе предност француско-немачког плана, који је веома важан корак ка напред и веома добар договор за Косово и за регион", навео је Рама.
Он је оценио да сама чињеница да је Србија прогласила Дан жалости због страдалих, како тврди, "чланова криминалне паравојне групе који су убили полицајца" у Бањској, довољна за ЕУ да каже да то није ЕУ, да то није прихватљиво и да то треба казнити.
Он је додао да је веома забринут због ситуације на КиМ.
"Веома је опасна ситуација. Сада је стигла до тачке где се из године у годину потенцијална опасност повећава, где су криминалне активности у том делу где живи српска мањина, сада усклађене са политичлком агендом и доста национализма", тврди Рама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала