Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта ако Брисел сада не казни Приштину – због опасне уцене против Србије

© AP Photo / Jean-Francois BadiasВјоса Османи
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Председник привремених приштинских институција Вјоса Османи уцењује Европску унију за наставак дијалога са Београдом тражећи од ње да уведе санкције Србији или председнику Александру Вучићу. То би требало да буде оштро кажњено од стране Брисела, осим ако нису на њеној страни.
Ово је закључак Стевице Деђанског, политичког аналитичара поводом изјаве Вјосе Османи да нема разговора са српским председником док ЕУ прво не уведе мере против Србије. Она је то поручила на маргинама Самита Европске политичке заједнице у Гранади, у Шпанији, где присуствује још 47 шефова држава и влада, укључујући и Србију.

Борељ и остали да се запитају

Деђански иронично оцењује да оваква уцена сигурно не може бити упућена Србији, јер је Османијева „наша држављанка“, и пре верује да су ове речи упућене високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борељу. А он је очекивао, па донекле и најављивао да ће до сусрета Османи-Вучић доћи и на овом Самиту.
„На ЕУ и Борељу је да размотри речи Османи и да закључи о чему се ради. Лично сам уверен да је ово усмерено не само према ЕУ, већ и према Америци с обзиром да је и она укључена у дијалог око Косова и Метохије,“ напомиње Деђански.
То, како каже, не треба да мења наш став да смо ми увек за преговоре и договоре, уколико имамо саговорника са друге стране. Наш саговорник истиче и да лако може да се деси Османи жели да те неке мере буду усмерене само на председника Вучића.

Смета им Вучић

„Он је тај који води дијалог и нашу спољну политику и није искључено да желе да га „склоне са пута“ због непроменљивог става који има по овом питању,“ каже наш саговорник.
СРБИЈА
Вучић из Гранаде: Приштина не жели да разговара, о каквом напретку онда да говоримо /видео/
Иако је и ова опција санкција отворена, он ипак сумња да ће до тога уопште доћи с обзиром на улогу коју српски председник има у дијалогу Београда и Приштине.
„То ћемо брзо сазнати. Ако се ставе на страну Приштине значи да мисле исто као и они. Више ствари је овде у игри рекао бих, јер нисмо ми ти који смо прекршили међународно право безброј пута него су то и ЕУ и Приштина. Мислим и на споразуме који су потписани, па је могуће да ће покушати да све свале на нас како би себе опрали. Међутим, не би требало заборавити да више од 80 одсто држава света чврсто верује у међународно право, а самим тим и у наш став. Јер, нисмо ми ти који кршимо ни у једном сегменту то право већ друга страна,“ напомиње Деђански.

Лицемеран став Приштине

Председник Вучић је на речи Османијеве истакао да са представницима Приштине није ни разговарао, као и да они ни не желе да разговарају. Он је подсетио да су нам потребна решења заснована на реалности и компромиси, а не нешто о чему неко сања, а да не да ништа другој страни, као и да смо ми за мир и просперитет Западног Балкана.
Став Османијеве је назвао лицемерним као и да би био још лицемернији да га је неко важан изрекао, уз подсећање да се разара интегритет признате земље Србије са важећом Резолуцијом 12 44, што нас доводи до теме о двоструким стандардима према Србији.
Османи је додала да ће тражити подршку европских лидера да обезбеде "границу Косова и Србије" и поручила да се ствари не могу одвијати уобичајено након догађаја у Бањској јер „угрожавајући Косово они су угрозили цео европски континент.“
Вучић је најавио да ће вечерас после 23 сата рећи нешто више о сутрашњој седници Европског савета на коју је као посебна тачка убачена ситуација на КиМ.
У вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији погледајте емисију "Свет са Спутњиком":
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
СРБИЈА
Приштина уцењује: Прво санкције Србији, па разговор са Вучићем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала