- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта је француски војни шпијун радио у Кијеву две године пре кулминације сукоба с Русијом /видео/

CC0 / Unsplash/Killian Cartignies / Мистериозни човек
Мистериозни човек - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Високопозиционирани агент француске војне безбедности сретао се са страним плаћеницима у Украјини две године пре него што је кулминирао сукоб са Русијом, сазнаје Спутњик.
Спутњик је дошао до докумената који показују да је потпуковник Арно Ели из француског Директората војне обавештајне службе (ДРМ) и Генералног директората спољне безбездности (ДГСЕ), изнајмљивао стан у центру Кијева током 59 ноћи од јануара до марта 2020. године.
Француска је једна од кључних земаља које подржавају Украјину у НАТО прокси конфликту са Русијом и донирала је на десетине артиљеријских оруђа, лаких тенкова и оклопних возила, ракета земља-ваздух и крстарећих ракета. Међутим, докази у које је Спутњик имао увид, сугеришу да је Париз имао обавештајне агенте у Кијеву пре почетка конфликта.
Други документ из француске амбасаде у Кијеву, званично показује да је Ели завршио боравак 21. марта 2020. године, а потписао га је тај француски официр лично, заједно са војним аташеом Андреом Евраром. Међутим, два друга доказа у које је Спутњик имао увид показују да је Ели наставио да изнајмљује стан на истој адреси још два месеца, све до 10. маја 2020, плаћајући кирију унапред.

Мистериозна мисија

Док су наредбе које је добио Ели нејасне, адреса на којој је живео удаљена је само 800 метара од познатог хотела „Голден гејт ин“.
Британски независни новинар Ворен Торнтон рекао је за Спутњик како је разговарао са бившим плаћеницима, који су му рекли да је „Голден гејт ин“ уточиште за њих, те за шпијуне и оне који су и једно и друго, будући да је популарно туристичко место и паб, те тако служи као покриће за њихове сусрете, те смањује могућност од погађања руским ракетама.
Торнтон је служио у британској војсци као снајпериста шест година, а потом је осам година обезбеђивао хуманитарне раднике у земљама где се ратовало, где је упознао бројне дипломатске аташее и припаднике приватних војски.
Торнтон је у подкасту рекао да је Ели волео да посећује различите ресторане који су познати као окупљалиште бројних страних плаћених војника.
Природа Елијеве мисије, после које су уследиле друге посете Кијеву, остаје мистерија. Али његово присуство током периода у ком су НАТО земље повећале испоруке оружја и војни тренинг у Украјини припремајући их за сукоб са суседном Русијом.
Седам недеља продужетка боравка, после његовог званичног завршетка, сугерише да је био на тајној секундарној мисији.

Посета Русији и Кавказу

Претходно је Ели посетио северни руски град Санкт Петербург између јула и августа 2018. године, под изговором унапређења знања руског језика. Ту је боравио у изнајмљеном стану под псеудонимом Арно Ерв.
Торнтон је пратио кретања француског особља у Русији, и открива да ДГСЕ има редовну месечну ротацију агената у Санкт Петербургу.
Ели је касније био и у Јерменији, бившој совјетској републици на Кавказу коју Запад покушава да одвоји од руског утицаја.
У саопштењу јерменског министарства одбране из августа ове године, у ком се говори о сусрету са новим француским амбасадором Оливијеом Декотињијем, као нови војни аташе помиње се потпуковник Арно Ели.
Он је претходно био и у Грузији, где су про-ЕУ демонстранти, уз подршку САД, запретили обарањем владе која је заузела неутралан став о конфликту.
Арно Жилда Ели почео је да ради у француској војсци у октобру 2006. године, показују јавни подаци, после дипломирања на Војној академији Сан Сир, где се специјализирао и за економију и друштвене науке. Током свог боравка у Кијеву 2020. године, имао је чин мајора.
У октобру 2020. године, у част 15 година војне каријере, награђен је Националном медаљом за заслуге, а у децембру 2021. године унапређен је у потпуковника.
Анализу тренутне геополитичке ситуације погледајте у емисији главне уреднице Спутњика Србија Љубинке Милинчић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала