- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта се иза брда ваља: Хоће ли се Спајић ослонити на ДПС како би формирао владу

© Sputnik / Бобан НововићВлада Црне Горе
Влада Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Мандатар Милојко Спајић има још месец дана да направи 44. црногорску владу, а у разноразним калкулацијама ко би могао подржати његов кабинет, појавила се опција да би то могао урадити Мехмед Зенка, који је био на листи ДПС-а, и блиско сарађивао са том партијом деценијама уназад.
Питање је да ли ће такав сценарио прихватити Демократе, јер је њихов високи функционер Борис Богдановић недавно био јасан: „Понављам, Демократе не би гласале за избор 44. Владе Црне Горе, ако би пресудан глас дошао са изборне листе ДПС-а“.
Прије двије ноћи ПЕС је из партије искључио посланицу Јевросиму Пејовић која се уз колегиницу Радојку Ћинћур, отворено супротставила формирању владе у којој не би било мјеста за ЗБЦГ. Из ПЕС-а траже да Пејовић врати одборнички мандат. Слична судбина ми могла задесити и Ћинћур.

Формирање владе у сјенци постизборних комбинација

Веско Пејак из Алтернативе објашњава за Спутњик да је формирање Владе у сјенци прављења постизборних бизнис комбинација.
„Одавно је грађанима јасно да се формирање Владе не би одлагало два мјесеца да иза тога не стоји нешто веће. А то веће су милијарде еура плијена које треба расподијелити послије формирања Владе. Ту је макар једна милијарда намијењена инвестицијама за ауто-пут, за који ћемо опет да се задужимо и за који је скоро договорен извођач. Такође, ту су неке додатне инфраструктурне и финансијске комбинације које сигурно неће проћи без провизија.
Ко је најбољи „партнер“ за малверзације? Па они који су 20-30 година држали кесу. Ако би у Владу ушле Демократе и ЗБЦГ онда не би било лако потписати изградњу ауто-пута без велике дебате и учешћа јавности. Овако, ако у Владу уђу СД, БС или Зенка (ДПС), онда би процес био брз и нетранспарентан. Зенка је на последњем састанку са ПЕС-ом отворено рекао да он мора да пита ДПС о подршци Влади. То је јавно поновио више пута. Јасно је да се ДПС нада повратку у бизнис, док ПЕС буде вршио власт”, поручује Пејак, чија је Алтернатива била уз ПЕС на последњим парламентарним изборима, али се разишла око начина на који Спајић жели да формира владу.
Наш саговорник каже да се он и Алтернатива нису борили за то да будућу Владу одређују они који су хтјели да нам национализују манастире и цркве.
„Замало смо избјегли грађанске сукобе, само захваљујући присебности и разуму. Немамо намјеру да се сложимо са таквом Владом и обећавамо да ћемо се борити свим средствима против исте ако дође до њеног формирања.
Чули смо да је Зенка наводно напустио посланички клуб ДПС-а и отишао у посланички клуб Ђељошаја (велика разлика) само да би био прихватљивији Демократама. Ако дође до формирања такве Владе, онда ће она имати у Алтернативи непријатеље све док не падне. А знамо да неће дуго...“, поручује Пејак за Спутњик.

Колико гласова недостаје Спајићу за формирање владе

Младен Стојовић, новинар, каже за Спутњик да како истиче рок за формирање Владе тако се и све јасније назире ко је на којој страни и постаје очигледније да уочи избора било много махања лажним заставама.
„Примјер Мехмеда Зенке је савршени доказ ове тврдње јер се сада одједном он представља као легитимни члан парламентарне већине која треба да изгради владу. Упозорење генералног секретара Демократа Бориса Богдановића да ова партија неће дати подршку влади која буде зависила од подршке појединаца са ДПС листе је релатизовано прије пар дана наводима да је прихватљив свако ко се, да парафразирам и упростим, одрекао политике бившег режима. Како се посланица ПЕС-а Радинка Ћинћур огласила поруком да не подржава концепт формирања Владе мандатара Милојка Спајића, јасно је да недостаје најмање један глас за избор Владе у најављеној опцији постизборне коалиције Европе сад, Демократа, СНП-а и странака мањинских народа. У том контексту веома је симптоматичан трансфер Зенке у посланички клуб Албанског форума и Демократске уније Албанаца, без обзира што је лидер ДУА у парламент ушао са листе ДПС-а.
На Демократама ће, уколико одступе од принципа „ништа са ДПС-ом“, остати да објасне свом чланству и јавности како је прихватљива нечија промјена стране након избора. Да се Зенка одрекао ДПС-а прије, све би било легитимно, али овако све дјелује мало трагикомично и као потцјењивање интелигенције грађана”, поручује Стојовић.
Наш саговорник истиче да су посланица ПЕС-а Јевросима Пејовић и њена колегиница Радинка Ћинћур остале доследне оном ставу који су лидер овог покрета Милојко Спајић и мање-више сви функционери овог политичког субјекта, промовисали прије избора када су говорили да неће са ДПС-ом. Из тог угла оне су остале доследне.
„Треба, међутим, имати на уму и да су готово сви лидери мањинских партија одмах након избора поручивали да би најстабилнија влада била са ДПС-ом, па се овој страни не може замјерити да су промијенили курс и преиграли своје бираче. Они су, показали су то и предсједнички и парламентарни избори 2. априла и 11. јуна, били на истој страни - са Милом Ђукановићем. Лидер Бошњачке странке је учествовао у предизборној кампањи Ђукановића а једино је уздржанији био Ник Ђељошај.Тако да сав терет одговорности према грађанима од којих су добили подршку носе Европа сад, Демократе и СНП. Они су на испиту“, истиче Стојовић за Спутњик.
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
РЕГИОН
Лекић: Упутства страних дипломата како саставити црногорску владу превршила сваку мјеру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала