- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни бацач ракета „град“ БМ-21 Западне групе снага руске војске дејствује у правцу Купјанска у ЛНР - Sputnik Србија

УЖИВО Руска ПВО оборила украјинске дронове изнад Белгородске и Курске области

Пратите нас
Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Руска војска успешно одбија нападе украјинских снага у свим правцима. Руске снаге повратиле контролу над херсонским острвима на ушћу Дњепра. САД траже начине да упуте нове пакете војне помоћи Украјини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:22 05.10.2023
ПВО је изнад Белгорода и Белгородске области оборила шест дронова, изјавио је губернатор Вјачеслав Гладков. Он је додао да према прелиминарним информацијама нема жртава.
22:12 05.10.2023
Кијевски режим поново је покушао да изведе напад на објекте на територији Русије, руски ПВО системи уништили су око 22 часа дрон авионског типа изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
22:00 05.10.2023
САД за сада не планирају да издвајају новац за Украјину из других ставки буџета за одбрану, али задржавају ту могућност ако буде потребно, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
„Репрограм (пребацивање средстава са једне ставке буџета за одбрану на другу) је увек опција у случају хитне потребе, али за сада, колико је мени познато, није донета одлука о репрограму за подршку безбедности Украјине“, рекао је он на конференцији за медије.
Рајдер је додао да Пентагон и даље намерава да сарађује са америчким Конгресом на издвајању додатних средстава за испоруку оружја Украјини.
20:59 05.10.2023
Руски системи ПВО оборили су око 20,30 украјински дрон изнад Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
15:52 05.10.2023
Посланици Европског парламента подржали су нацрт Европске комисије за стварање механизма за обезбеђивање обнове, реконструкције и модернизације Украјине од 2024. до 2027. године у износу од 50 милијарди евра, саопштила је прес служба ЕП.
Посланици Европског парламента заложили су се да механизам, као и нови буџет, буде одобрен што је пре могуће, јер „од 2024. неће постојати никакве одредбе о помоћи Украјини“.
Што се тиче кориговања, парламентарци као један од кључних захтева за обнову Украјине наводе коришћење актива Русије или других правних или физичких лица директно повезаних са украјинским сукобом. Они су такође предложили јачање одредби за борбу против преваре, корупције, сукоба интереса и неправилности у коришћењу фондова ЕУ у Украјини.
15:35 05.10.2023
Шпанске власти предложиле су Украјини нове системе за противваздушну одбрану и системе наоружања против беспилотних летелица за заштиту њене енергетске и лучке инфраструктуре, саопштила је прес служба шпанске владе.
У оквиру самита Европске политичке заједнице који је почео у Гранади, вршилац дужности премијера Шпаније Педро Санчез одржао је билатерални састанак са председником Украјине Владимиром Зеленским.
„Лидери су разговарали о тренутном сукобу, а премијер Санчез рекао је да ће Шпанија наставити да подржава капацитете Украјине за заштиту њених градова, енергетске инфраструктуре и лука“, додаје се у саопштењу.
Како се наводи, Санчез је председнику Украјине понудио нове системе за противваздушну одбрану и борбу против беспилотних летелица, као и стручну обуку у овој области за украјинске војнике и нову опрему за деминирање“, закључује се у саопштењу.
15:30 05.10.2023
Руски системи за ПВО оборили су око 15 часова изнад Брјанске области украјински дрон, саопштило је Министарство одбране Русије.
Касније је губернатор области Александар Богомаз саопштио да у нападу није било жртава ни материјалне штете.
14:41 05.10.2023
Украјински дрон оборен изнад Брјанске области Русије
Руска противваздухопловна одбрана оборила је изнад Брјанске области Русије украјинску беспилотну летелицу, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:53 05.10.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руски системи ПВО пресрели су авионску бомбу ЈДАМ и осам пројектила „хајмарс“. Уништено је и 27 украјинских дронова.
На доњецком правцу одбијена су два напада противника код Красногоровке и Первомајског. Украјинске снаге су на том правцу изгубиле до 210 украјинских војника, а на јужнодоњецком – више од 80. Одбијени су напади у подручју Пријутног.
На запорошком правцу ликвидирано је више од 35 украјинских војника, а на краснолиманском до 80. Одбијени су напади противника у подручју Червона Диброва. Украјинским јединицама је нанет пораз у подручју Кузмина, Торског и Григоровке.
На купјанском правцу украјинске снаге су изгубиле до 170 војника, а на херсонском до 45.
12:53 05.10.2023
Ваздушна опасност објављена је у Дњепропетровској, Харковској, Полтавској и Сумској области Украјине, следи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
12:42 05.10.2023
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
СВЕТ
Борељ: Европска унија не може да замени САД у помоћи Украјини
12:31 05.10.2023
Руска војска заузела повољне положаје на подручју Работина
Руска војска је заузела повољне положаје на подручју Работина, саопштио је лидер Запорошке области Евгеније Балицки.
Он је нагласио да руски одреди имају могућност да с узвишења гађају украјинске снаге које се налазе у подножју, између Работина и Вербовог.
10:52 05.10.2023
Оборена украјинска беспилотна летелица изнад Белгородске области Русије
Противваздухопловна одбрана оборила је у преподневним сатима украјинску беспилотну летелицу изнад Белгородске области Русије, саопштило је Министарство одбране Русије.
10:19 05.10.2023
Украјинска војска гранатирала Горловку у ДНР касетном муницијом
Украјинска војска је за пет минута испалила шест касетних пројектила калибра 155 милиметара на Горловку, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
09:49 05.10.2023
Бивши шеф Европске комисије: Брисел даје лажну наду Кијеву о чланству у ЕУ
Европска унија даје Украјини лажну наду у вези са чланством, изјавио је бивши шеф европске комисије Жан Клод Јункер.
„Веома ме нервирају поједини гласови у Европи који покушавају да убеде Украјинце да могу да одмах да постану чланови Европске уније“, рекао је Јункер.
Он сматра да Европска унија не би имала користи од чланства Украјине, јер је Кијев дубоко корумпиран и потребне су му обимне унутрашње реформе.
Лист „Политико“ је раније, позивајући се на изворе, пренео да се Брисел припрема да почне званичне преговоре с Кијевом о ступању у ЕУ, што ће бити објављено у децембру.
09:15 05.10.2023
Ваздушна опасност у неколико области Украјине
Ваздушна опасност објављена је у Сумској, Кировоградској и Дњепропетровској области Украјине, следи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
08:16 05.10.2023
Турска се залаже за присуство Русије на преговорима о Украјини
Турска се залаже за присуство Русије на међународним преговорима о Украјини, рекао је за Спутњик дипломатски извор у Анкари.

„Ми смо на претходним састанцима изнели јасну позицију: присуство руске стране је неопходно за постизање напретка у преговарачком процесу. Нажалост, не подржавају сви наши партнери овај став", рекао је извор, не прецизирајући о којим је земљама реч.

08:13 05.10.2023
Шојгу обишао полигоне за обуку војника у Јужном војном округу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу проверио је како тече обука војника по уговору и добровољаца у јединицама БАРС на полигонима Јужног војног округа, саопштило је Министарство одбране Русије.
Како се истиче, обука на полигонима изводи се под руководством официра са борбеним искуством које је стечено током учешћа у специјалној војној операцији.
07:59 05.10.2023
Турска спрема међународни сусрет о Украјини
Турска се припрема да током октобра организује међународни састанак о решавању сукоба у Украјини и да реализује „мировну формулу“ Владимира Зеленског, саопштила је агенција Блумберг позивајући се на изворе.

„Турска се припрема да одржи трећи међународни сусрет саветника за националну безбедност... Централна тема ће бити мировни план Владимира Зеленског и његови напори да се одржи глобални самит о тим предлозима касније током ове године“, навела је агенција.

Сусрет је, према писању Блумберга, планиран за октобар у Истанбулу, а на њему се очекује учешће саветника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана.
Русија на састанак није позвана, а да ли ће Пекинг послати на скуп свог представника за сада није познато, пише Блумберг.
07:58 05.10.2023
Уништено украјинско складиште муниције на херсонским острвима
Артиљеристи бригаде обалске одбране руске војне групе „Дњепар“ уништили су упориште украјинске војске са складиштем муниције на подручју херсонских острва, преноси дописник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала