- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Видиш ли да не видим“: Књига Емира Кустурице освојила награду „Радован Бели Марковић“

© SputnikЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
Пратите нас
Књига Емира Кустурице „Видиш ли да не видим“, објављена 2022. године у Плавом колу Српске књижевне задруге, добитник је награде „Радован Бели Марковићˮ, саопштио је жири за доделу ове награде у саставу др Слађана Илић, председник, др Весна Тријић и мрс Дарен Миливојевић.
У образложењу избора најбоље прозне књиге, жири је навео да се ова сложена, слојевита и по приповедачким поступцима разнородна књига одликује тематском оригиналношћу, мозаичном композицијом, језичким богатством и изразитом духовитошћу.
„Јунак приповедач, сада у светским размерама осведочени уметник, као високоосетљиви дечак на брду Горица, изнад градског језгра Сарајева, у себи спознаје стваралачки импулс док опчињено у биоскопу посматра покретне слике, а потом и тако што, сада већ у причи са елементима фантастике, успева да „заврне Њутна“. Путању „плавог сателита“, који је он лично хитнуо са небодера, „одређивало (је) све друго само не правило летења“.
Приповедачева природа, над којом смо све време запитани, као и висока уметност коју неспорно с разлогом увек повезујемо с њим, умножавају фантазмагоричне слике и чврсто их повезују, иако је између њих низ динамичних реалистичних епизода – хуморних, лирских, полемичких када је у њиховом средишту „караказан“ историје и/или савремени свет и његово лицемерје.
Неколико таквих слика, због природе главног јунака књиге Петера Хандкеа (Петра Апостола Спелеолога), који осећа истину, анђеоски наткриљују остали садржај књиге. Упечатљива слика коју издвајамо јер је на нас оставила изузетан утисак јесте како Петар, враћајући се из Велике Хоче, спасава дечака Радосава са остатака Грделичког моста бомбардованог у „Милосрдном анђелу“ 1999. године. Петар скида крила свог сувозача, анђела Касијела (Небо над Берлином), качи их на своја рамена, па потом лети попут сокола ветрушке, небеског аристократе, како би спасао дечака. Дакле, Петар анђеоски интервенише на месту злочина „Милосрдног анђела“. Тако, бар на тренутак омета континуитет зла које траје, које никада није ни престајало, што разумемо на основу низа асоцијација које, природно, буди име спасеног дечака – Радосав – као и име Анрићевог Радисава на ћуприји“, наводи се у саопштењу.
У књизи Емира Кустурице, као и код Радована Белог Марковића, истиче жири, како читајући и поредећи закључујемо, анђели мењају обличја и функције, и овај свет чине зачудним.
„То исто чине фантастички призори већ познатих књижевних јунака српске и светске прозе, најчешће у новим или пак унеколико измењеним ролама у односу на „оригинал“. У сличним позицијама су и писци који у њиховим делима постају јунаци. Неки од таквих писаца јунаци су и ван света књиге, као што је то Петер Хандке. Због свега наведеног сматрамо да је Емир Кустурица достојан добитник награде „Радован Бели Марковић““, закључио је жири.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала