- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба „Моја ћирилица“ у Пљевљима

© Фото : Слика уступљена СпутњикуИзложба "Моја ћирилица" у Пљевљима
Изложба Моја ћирилица у Пљевљима - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Пратите нас
У изложбеном простору Завичајног музеја у Пљевљима синоћ је организована изложба радова „Моја ћирилица“, ауторке Олгице Стефановић.
Српски културни центар „Стефан Немања“, уз подршку Владе Републике Србије и кабинета министра без портфеља Ђорђа Милићевића задуженог за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором, а у оквиру програма „Српско културно љето 2023“ је организатор изложбе.
На отварању изложбе говорио је новинар Драган Алорић који је истакао да је изложба у Пљевљима посвећена и организована у сусрет Дану општине Пљевља Светој Петки 27. октобра, те да ћирилица за српски народ има посебну вриједност.
“Ћирилицом смо се уписали међу цивилизоване и историјске народе Европе и свијета и њоме су исписани сви наши културни трагови. Ћирилицом је написана и најпознатија српска књига Мирослављево јеванђеље, коју је УНЕСКО уврстио у едицију „Памћење свијета“ као једно од 120 највреднијих добара које је створила људска цивилизација, као и Октоих и друге књиге чије штампање представља најзначајније датуме српске културне историје. Ћирилица је била и остала једна од основних одредница српског идентитета. Њено напуштање значи прекид са нашим културним и духовним идентитетом, односно одрицање од свог културног наслеђа. Захваљујући разумијевању Олгице Стефановић, користимо њено умјетничко дјело у нашем ангажовању на очувању службене употребе ћириличног писма у Црној Гори”, казао је Алорић.
На крају програма водитељ је прочитао неколико пјесама из каталога изложбе „Моја ћирилица и књиге „Србобранке“, аутора Дејана Томића.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала