- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва се заправо бори и за нови праведнији светски поредак

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаМосква
Москва - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Пратите нас
Борећи се против Запада у Украјини, Москва се заправо бори и за нови праведнији светски поредак, каже руски експерт Вадим Колесниченко, коментаришући обраћање руског председника Владимира Путина на клубу „Валдај“ у Сочију.
Циљ руске специјалне операције нису нове територије, како то Запад покушава да прикаже, него заштита народа и добијање безбедносних гаранција, истичу руски експерти, подсећајући да је Запад годинама игнорисао убиства Руса у Донбасу и специјално је „хранио“ нацизам у Украјини за борбу против Русије.
Путин је нагласио да данас на планети постоји такозвани цивилизацијски раскол - они и ми. Истовремено је више пута истицао да нас из неког разлога стално потцењују, сматрајући да треба да им се повинујемо, да служимо, а ми насупрот томе предлажемо равноправно партнерство и једнаку безбедност за све... Путин је говорио о нашој жељи да будемо заједно, да сарађујемо, да будемо отворени, али то је на Западу увек доживљавано као наша слабост, што јенеприхватљиво“, каже Колесниченко.
Данас у Украјини то није сукоб Русије и Украјине, то је сукоб две идеологије, додао је експерт.
„Украјину су хранили и хране је нацизмом искључиво за борбу против Русије. Користе је као инструмент, као оруђе колективног Запада против препорода Русије. Зато Путин говори да су они одобравали убијање људи, убијање Руса у Донбасу, када је у Кијеву извршен државни удар“, каже Колесниченко.
Путин је у свом говору у Сочију поново указао Западу на његово колонијално размишљање, арогантан однос према другим земљама и неминовност успостављања новог светског поретка, а одговарајући на питање - где и када ће се Русија зауставити у Украјини – рекао је да ту „није ствар у територијама, него у гарантовању безбедности народа Русије и руске државе“.
© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЦиљ Русије у Украјини нису нове територије, како то Запад покушава да прикаже, него заштита народа и добијање безбедносних гаранција
Руски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Циљ Русије у Украјини нису нове територије, како то Запад покушава да прикаже, него заштита народа и добијање безбедносних гаранција

Путинов говор – путоказ светској заједници

Из Путиновог говора јасна је и позиција Русије - заједно са другим земљама, Русија ће дефинитивно постићи правичан светски поредак, док ће модел да се неке земље развијају на рачун других постати прошлост. Идеологија искључивости, као и неоколонијални систем који је помогао да се експлоатишу ресурси целог света, неминовно ће отићи у прошлост.
Руски експерти су сигурни да су Путинове поруке са „Валдаја“ добро чули и на Западу и на Истоку, и на Југу.
„Мислим да се Путинов говор оцењују у целом свету. С њим је тешко не сложити се, посебно онима који мисле и слушају, а колективном Западу преостаје само да размисли о томе како да са минималним губицима изађе из сукоба који су организовали на територији Украјине“, каже Колесниченко.
По свему судећи, Запад беспомоћно посматра Русију, надајући се да ће је сатерати у међународну изолацију, док Русија у међувремену ствара нови светски поредак.
„Наша позиција је јасна - Путин је рекао да ћемо се борити за нови светски поредак, где ће важити закони, а не туђа правила, која ће неко мењати како им се прохте, јер му тако одговара. Обраћање је било фантастично, исправно, као и увек до сад и служи као путоказ светској заједници“, закључио је експерт.
Руски експерти оцењују да је данас на Западу све више оних који се противе конфротацији са Русијом и залажу се за окончање тог хибридног рата и стварање услова за нове споразуме.
Такође, осврћући се на Путинов говор, политиколози напомињу да у свету политике постоје поделе и разлике између политичара и државника - политичар размишља о предстојећим изборима, а државник о перспективи своје земље, њеном развоју и безбедности. Владимир Путин се, како истичу, 5. октобра још једном показао као државник.
Председници Русије и Србије, Владимир Путин и Александар Вучић, клањају се застави испред Палате Србија - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
РУСИЈА
Путин добро познаје Србе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала