- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пјесничко вече “У славу Вука” у Беранама

© Фото : Уступљено Бобану НововићуПјесничко вече “У славу Вука” у Беранама
Пјесничко вече “У славу Вука” у Беранама - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Пратите нас
У организацији НВО "Културна сцена", а у оквиру програма „Српско културно љето 2023“, у Српској кући у Беранама одржано је пјесничко вече "У славу Вука".
Отварајући манифестацију новинарка Ивана Рмуш је казала да је подршку реализацији пројекта дала Влада Републике Србије, односно, Министарство без портфеља задужено за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором, на челу са министром Ђорђем Милићевићем.
“Овај моменат је изузетно значајан моменат када је српски народ у Црној Гори у питању, додуше, за нас су свако мало неки битни догађаји али, ипак, попис је и више него значајан. Сматрамо да је изузетно важно да сви дамо свој допринос када су права Срба у питању. Имали смо низ изузетних културно-умјетничких манифестација, академских трибина којима смо се трудили да укажемо на што директно угрожава српски народ у Црној Гори, али и да истакнемо све љепоте и традиције и обичаја српског народа. У свему томе од изузетног значаја су били наши најмлађи као и омладина која одлично зна ко је, шта је, од кога је и којим језиком говори.”,казала је Рмуш.
Водитељ програма новинар Драган Алорић је истакао да грађани Берана имају привилегију да имају најљепшу изложбу ћирилице на овим нашим просторима будући да је љетња башта Српске куће у Беранама украшена ћириличним словима а која представљају умјетнички рад сликарке и иконописца Олгице Стефановић.
“Важна је ћирилица, важна је и ова наша пјесничка манифестација коју смо посветили Вуку Стефановићу Караџићу, а важно је да и ми кажемо ко смо и зашто смо ту. Ту смо да се мало одобримо, да се подржимо да кажемо коју лијепу ријеч и да чујемо шта раде наши књижевници они који пишу на ћирилици. Наредна манифестација биће организована у Пријепољу, отићи ћемо до Милешеве, а бити тамо је задовољство за сваког цивилизованог човјека, јер подсјетићу вас, да је прва сателитска слика између Европе и Америке био наш Бели анђео из Милешеве.”,казао је Алорић.
У пјесничком дијелу програма наступили су чланови Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић, Миленко Јовић, Ранко Мићановић, Божо Вучић, Лексо Ракочевић, Никола Ненезић, Славица Дедић, Радован Радовић, Предраг Баћко Милачић, Дарко Јововић и Давид Лалић, као и чланови Удружења књижевних и других стваралаца „Сјеверац“ Мишо Кубуровић, Бато Крковић, Радислав Петричевић и Веселин Вујовић.
У музичком дијелу програма публици представио црквени хор „Младенци“ из Берана.
Претходно су учесници посјетили манастир Ђурђеви Ступови .
По ријечима организатора, вече поезије и стихова, симболично названо "У славу Вука" посвећено је реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу, прво је одржано у Подгорици, а осим Берана, биће одржано у Пријепољу и Требињу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала