- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шест грешака Америке у односима са Русијом – једна од њих и бомбардовање Југославије

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Русије
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе направиле су шест грешака које су довеле до сукоба са Русијом, а сада жртвују Украјинце ради својих циљева, пише бивши помоћник председника САД Роналда Регана, експерт Даг Бендоу за лист „Американ конзерватив“.
„Вашингтон и његови савезници су у више наврата подстицали бесмислени сукоб“, сматра аналитичар.
По његовом мишљењу, прва грешка САД било је ширење НАТО до граница Русије, упркос обећањима која су дата руским лидерима да се то неће догодити.
НАТО бомбардовање Југославије такође је повредило геополитичке интересе Русије, констатује Бендоу.

„Друга грешка било је гажење геополитичких интереса Русије и третирање те земље као безначајне силе, поготово на Балкану. Незаконити напад на Србију имао је огроман негативан утицај на мњење јавности и елита у Русији“, оцењује експерт.

Трећа погрешна процена САД, по његовом мишљењу, је циничан однос према Минским споразумима које је Запад склопио како би добио на времену, а не ради мира у Украјини.
Он сматра да је још једна грешка недовољна реакција на забринутост руског председника Владимира Путина поводом војне сарадње Украјине и НАТО.
На крају су Американци прекинули руско-украјинске преговоре у марту 2022. године и нису дозволили да се сукоб реши за неколико недеља. По мишљењу стручњака, сукоб се даље потпирује пумпањем Украјине оружјем које не доноси прекретницу на бојном пољу и само провоцира Москву да одговори.
„Вашингтон и Европа не само да деле одговорност за овај ужасни сукоб, него и користе крв Украјинаца како би постигли сопствене циљеве“, закључио је Бендоу.
Подсећања ради, председник Русије Владимир Путин на седници Валдајског клуба рекао је да Москва није започела сукоб у Украјини, него да покушава да га заврши. Како је додао, Русија стабилно иде ка остваривању свих циљева специјалне војне операције.
Председници Русије и Србије, Владимир Путин и Александар Вучић, клањају се застави испред Палате Србија - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
РУСИЈА
Путин добро познаје Србе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала