- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сједињене Државе нелегално испоручују иранско оружје Украјини

© AP Photo / (Torrey W. Lee/U.S. Navy via AВојни брод америчке морнарице у Персијком заливу
Војни брод америчке морнарице у Персијком заливу - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Пратите нас
Хиљаде комада заплењеног иранског оружја и муниције које Сједињене Америчке Државе испоручују Кијеву, како би запушиле „рупе“ у наоружању украјинских Оружаних снага и тиме ублажили критичну несташицу са којима се украјинска војска тренутно суочава, су нелегалан посао.
„Самa чињеница да је оружје и муниција заплењено, односно одузето од треће стране, вероватно, већ крши, у најмању руку, међународно право по питању ширења оружја, јер овде се очигледно не ради ни о каквим испорукама оружја по уговору или о некаквом легалном послу”, каже руски експерт Александар Михајлов.
Централна команда Оружаних снага САД потврдила је да је почетком овог месеца украјинским снагама већ пребачено више од милион комада заплењене иранске муниције. Конкретно, реч је о 1,1 милион метака калибра 7,6 милиметара.
Муницију Иранскe револуционарнe гардe, која је наводно била намењена снагама Хутија у Јемену, заплениле су америчке морнаричке снаге у децембру прошле године са брода по имену „Марван 1“ који је ка Јемену пловио без заставе.
Бајденова администрација месецима je тражила адекватан правни оквир како би могла да пребаци у Кијев заплењено иранско оружје које се чувало у складиштима америчке Централне команде на Блиском истоку, с обзиром на то да ембарго на оружје које су Уједињене нације увеле Јемену захтева да заплењено наоружање буде уништено или складиштено.

САД краду од Ирана да би наоружали Кијев

Централна команда наводи да је америчка Влада стекла право на муницију у јулу ове године на основу захтева Министарства правде да се конфискује имовина (иранске) Исламске револуционарне гарде, док медији преносе да је власништво преузето кроз процес познат као грађанско одузимање, на основу тога што је муниција кријумчарена и што је прекршен ембарго УН на оружје.
Најмање још један такав процес се води, пошто је америчко Министарство правде у јулу саопштило да тражи "више од 9.000 пушака, 284 митраљеза, 194 ракетна бацача, више од 70 противтенковских вођених пројектила и више од 700.000 комада муниције" које је запленила америчка морнарица, па се очекује да још једна „велика партија“ иранског оружја буде испоручена Кијеву.
Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик је одговарајући на питање да ли постоји правни основ у оквиру УН који дозвољава да се заплењено оружје преда другој страни, рекао да „тренутно нема податке на основу којих би могао да одговори на то питање“.
„Чињеница да је колективном Западу сада преко потребна муниција за украјински фронт је јавна тајна... Нема ништа изненађујуће у томе што Американци користе, да тако кажем, нетрадиционалне резерве за попуњавање украјинског арсенала. Међутим, то је кршење међународног права и на то ће, у сваком случају обратити пажњу свет, јер су Сједињене Државе највећи добављач оружја на свету и до сада их нико у томе није премашио. Дакле, држава која је прва у свету по испорукама оружја и има највећи војни буџет у свету украла је од Ирана оружје и пребацује га у Украјину. Самим тим, ово Американцима не служи на част“, ​​закључио је Михајлов.
Медији наводе да америчке морнаричке снаге годинама заплењују оружје за које се верује да долази из Ирана за борце које Иран подржава у Јемену, а које се обично превози рибарским бродовима.
Испорука иранске муниције обавља се у тренутку када администрација америчког председника Џозефа Бајдена тражи начине да настави помоћ Украјини усред снажног противљења републиканаца у Конгресу и након признања да су западне државе скоро исцрпиле своје залихе оружја намењеног за снабдевање Кијева.
Незасити Зеленски упорно од западних савезника захтева паре, муницију и оружје, а амерички Конгрес је усвојио буџет на 45 дана тј. до 17. новембра, који не укључује помоћ Украјини
У таквој ситуацији, САД се служе незаконитим методама, што се сада види и на примеру заплењене иранске муниције. Те испоруке су, тврде стручњаци, супротне и међународном и америчком праву, јер заплењен терет мора бити уништен. Међутим, Американци су игнорисали законе и шаљу га Украјини.
Украјина, застава - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
РУСИЈА
Украјина изгубила 24 милијарде долара због одбијања Америке да укључи помоћ у буџет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала