- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израел није нерањив: Хамас их изненадио у рану зору

© AP Photo / Yousef MasoudИзраелско - палестински рат
Израелско - палестински рат - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
Пратите нас
Циљ Хамаса је да докаже Израелу и међународној јавности да и поред јаких безбедносних структура, Израел није нерањив. У овом почетном изненадном сукобу, Хамас успева да изигра израелску војну моћ, а сцене заробљавања и убијања израелских војника и уништавања израелске војне технике показују да ова операцију није замишљена као краткорочна.
Овако генералмајор у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума, проф. др Митар Ковач коментарише операцију „Олуја ал-Акса“, коју је палестинска организација Хамас, која држи власт у појасу Газе, покренула против Израела.
Подсећамо, Хамас је у рано јутро у суботу, почео најмасовнији ракетни напад по циљевима у Израелу од југа до предграђа Тел Авива. Истовремено, борци Хамаса кренули су у копнену офанзиву нападајући насеља на југу Израела, како градове, тако и кибуце. У Израелу је проглашено ратно стање, први пут за педесет година, а војни обвезници позвани су да се јаве у своје јединице. Израелска авијација дејствовала је по Гази.

Хамас понижава израелску војску

Према Ковачевом мишљењу, Хамас ће истрајавати у сукобу све док он буде давао ефекте. Са друге стране, Израел ће наставити са неселективним бомбардовањем Газе, што за циљ има застрашивање Хамаса.
„На овај начин, због масовности удара и уласка бораца Хамаса у насељена места, компромитује војну моћ Израела. Једноставно, они не могу на сваком месту бити довољно јаки и држати војне снаге, да Хамас не пролази до израелских цивилних насеља. Пре тога, Хамас је радио на плићој оперативној дубини, сада прети већом оперативном дубином“, каже Ковач.
Са друге стране, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) немају јасне мете које могу да уништавају, осим да се обруше на палестинска цивилна насеља. Тиме би дошло до још једног прогона палестинских цивила.
Са војничког становишта Хамас нема шанси да победи, нити да освоји неки компактан комад територије који би могао успешно да брани. Међутим, овим акцијама, које генерал Ковач назива специфичним моделом герилског ратовања, Хамас ће нанети велику несрећу цивилима, али и ИДФ-у.
Страдање цивила и на једној и на другој страни било је искуство претходних арапско-израелских ратова, објашњава Ковач.
„Не верујем да ће се у територијалном смислу одмах догодити промена, али сигурно је да ће због последица Израел бити принуђен на преговоре које буду покренуле државе које имају преговарачки капацитет и буду прихватљиве обема странама. Мислим да Русија има тај капацитет“, сматра он.

Русија има капацитет да успостави мир

Русија је, према Ковачевим речима, кроз изјаве портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове и заменика руског шефа дипломатије Михаила Богданова, изнела уравнотежен став.
Богданов је у име Русије затражио тренутни прекид ватре и отпочињање дијалога на основу тренутно важећих међународних уговора, док је Захарова истакла да је конфликт могуц́е решити искључиво свеобухватним преговорима на међународно-законодавној основи која подразумева стварање палестинске независне државе у границама из 1967. са престоницом у Источном Јерусалиму.
Што се арапског и исламског света тиче, питање је времена ко ће све дати подршку Хамасу у моралном, материјалном и сваком другом смислу, каже Ковач.
„Мислим да је у том смислу у оквиру арапског света вршена и одређена политичка припрема, ко би све и на који начин подржао ову операцију и верујем да Хамас има савезнике. Али има и добровољаца који ће се кроз покрете као што је Хамас, али и Хезболах, укључити у борбу. Није чудно да Иран званично помаже Хамас, зна се да он стоји иза њега у сваком смислу, организационо, опремом и оружјем. Али, већи утицај Ирана довешће до тога да неке арапске земље које нису под директним утицајем САД, да ли званично, да ли тајно, бити подршка овој операцији“, сматра Ковач.
Израелско - палестински рат - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
СВЕТ
УЖИВО Стотине мртвих и хиљаде рањених у Израелу и Палестини, рат се распламсава /видео, фото/
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
РУСИЈА
Русија позива стране палестинско-израелског конфликта на прекид ватре
Иранска застава - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
СВЕТ
Иран: Стајаћемо уз Палестину до њеног коначног ослобођења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала