- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Лепа дама“ са два лица — отровна, али и корисна ако се правилно употребљава /фото/

CC0 / Unsplash/Daura Noble Martínez / Биљка са бобицама
Биљка са бобицама - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
Пратите нас
Вишегодишња зељаста биљка Atropa belladona у народу је позната под називом велебиље. Сви делови биљке су отровни, а нарочито бобице. Ако се правилно употребљава она, међутим, може бити корисна.
Име рода Atropa потиче од имена једне од три грчке богиње судбине. Атропа, као најстарија од три сестре, одређује када се нечији живот завршава.
Ова биљка повезана је и са култом бога Диониса, а током славља у вину се растварао екстракт велебиља који је изазивао халуцинације.

„Лепа дама“

У средњем веку, Atropa belladona се повезује са магијским обредима. Када би прорицале судбину, вештице би узимале малу количину велебиља. Насупрот томе, у народу је владао обичај да се у кућама држи гранчица велебиља како би заштитила дом од злих сила.
Име врсте потиче из ренесансног периода. Belladona или лепа дама назив носи јер су млетачке даме стављале капи у очи са екстрактом велебиља, како би прошириле зенице.

Атропин

Атропин је секундарни метаболит велебиља. Први пут га је из корена биљке 1831. године изоловао немачки апотекар Мајн.
Између осталог, атропин изазива синусну тахикардију од 120 до 160 откуцаја у минуту и полиморфну леукоцитозу од 12–17.000 по кубном мм. Паралише и мишиће бешике што доводи до задржавања урина.

Позитивна дејства

У 19. веку, ова биљка се користила за лечење куге, парализе, маније и епилепсије. Коришћени су екстракти листова или корена у праху. Такође, забележено је лечење и Паркинсонове болести. Некада се Atropa belladona у виду паре удисала при лечењу дисајних путева, најчешће за болести које обухватају смањену проходност бронхија. Данас се користи у лечењу неких облика астме, али не као прва линија терапије.
Ефикасност атропина је заступљена и код одређених кардиоваскуларних болести. Једна од њих је и брадикардија (успорен рад срца). Забележено је лечење и чирева на гастроинтестиналном тракту.
Највећи значај атропина се огледа у научном раду. Уз помоћ овог алкалоида је установљена функција парасимпатичког дела аутономног нервног система, као и идентификација неуротрансмитера ацетилхолина. Наиме, атропин је антихолинергијски агенс - блокира ацетилхолин и смањује секрецију. Услед тога, користи се као премедикација анестезије.
Данас је тровање атропином ретко.
Употреба атропина је ограничена на болнице, апотеке, истраживачке лабораторије и фармацеутске компаније. Уколико ипак дође до тровања, испирањем желуца отровни алкалоид се елиминише из организма у року од 72-96 сати и пацијент се тада несметано опоравља, пренео је портал „Симбиоза“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала