- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовић: Спајић нема лак задатак, али је могао брже да формира владу

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈаков Милатовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да свака коалициона влада треба да се формира на основу одређених програмских начела, и оцијенио да је то изостало у процесу који води мандатар Милојко Спајић.
Милатовић је, на затварању 2БС Форума у Будви, указао да постоји законско рјешење до када влада мора да буде направљена, али да нико није додатно разрадио да ли мандатар може да држи мандат у током цијелог периода.
„Тако да се намеће закључак да он то може да ради. И управо држање мандата у овом периоду који је јако дуг, дозвољава и свим учесницима тог политичког процеса да се позиционирају и препозиционирају”, рекао је Милатовић, додајући да то отежава прављење владе.
Он је казао да је сигуран да би, да је рок мандатару пуно краћи, Црна Гора већ добила владу.
Милатовић је указао да у новом сазиву Скупштине Црне Горе има чак 18 политичких актера и да то додатно отежава комплетан процес.
Како је рекао, задатак Спајића сигурно није лак, али то не значи да тај задатак није могао да буде урађен брже.

У односу на раније мандатаре Спајић има најлакши посао

Милатовић сматра да је Спајићу, у односу на раније мандатаре, најлакше.
„Он је у, односу на претходника, имао можда и највише начина на које може да направи владу. Али не бих давао додатно суд о томе како је он водио овај процес, само излажем факте и чињенице, а на политичким актерима и на крају на грађанима је да негдје о свему томе пресуде”, рекао је Милатовић.
На питање да ли задовољан избором политичких актера с којима је Спајић водио преговоре око формирања владе, Милатовић је казао да Црна Гора није једина земља у Европи која прави коалициону владу, али да сматра да свака коалициона влада треба да се прави у односу на одређена програмска начела.
„Чини ми се да је то изостало у овом претходном периоду. Мислим да је Спајић могао да пуно боље и адекватније искористи овај претходни процес, како би од политичких актера врло јасно добио одговоре у односу на нека важна програмска питања, ко је он као мандатар нудио грађанима Црне Горе. И то је оно што ја негдје највише замјерам у том процесу”, рекао је Милатовић.
Како је навео, никада није лако направити владу, нити у Црној Гори, нити било гдје друго у свијету.
„Ако је правите на неким демократским основама у контексту задовољења различитих легитимних политичких приоритета, морате да, као добар политичар, успијете да нађете заједнички именитељ са оним политичким актерима с којима можете да дођете до адекватне већине у парламенту”, додао је Милатовић, преноси Мина.

Важно да влада буде стабилна

На питање да ли и даље жели да коалиција За будућност Црне Горе буде у влади, Милатовић је рекао да никада није говорио ко би требао или не би требао да буде у влади, али је му је важно да буде политички стабилна.
„У црногорском случају је то веома важно како би смо одблокирали реформу у правосуђу, који су кључ нашег даљег напретка на европском путу”, истакао је Милатовић.
Он је рекао да је сматра да би у свакој будућој влади требало да буду партије које представљају мање бројне народе, чиме би се дао додатан импулс инклузивности те владе.
„То су ствари које сам врло јасно од почетка говорио. Сада ви имате различите медијске спинове од разних аналитичара политичких партија које су мене у претходна четири мјесеца у сваком тренутку покушавала да ставе у одређени кош. Међутим, врло је тешко ставити ме у било који кош, поготово зато што сам човек иза којих ја врло чврсто стојим иза принципа и програмских начела”, поручио је Милатовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала