- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нема српских држављана међу страдалима и повређенима у Израелу

© AP Photo / Tsafrir AbayovНапад на Израел
Напад на Израел - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
Пратите нас
Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је да у данашњим ракетним нападима Хамаса на Израел нема страдалих, нити повређених Срба.
"Најважније нам је да међу страдалим и повређеним нема наших држављана. У сталној комуникацији смо са нашим резидентима, али и студентима, посебно онима у јужном дистрикту који је највише погођен, као и нашим ходочасницима и туристима", рекао је Николић за Танјуг.
Он је нагласио да је за грађане Србије најважније да слушају те налоге, то јест да нико не напушта домове, студентске домове, хотеле и хостеле, све до нових инструкција.
Николић каже да нико не би смео да креће на путовања међуградским и међурегионалним линијама док сва жаришта сукоба не буду угашена.
"Док се стање не разбистри мора се придржавати правила, јер може бити кобно", рекао је почасни конзул Србије у Беер Шеви, седишту јужног округа Израела.
Николић је навео да се у Израелу тренутно налази неколико група ходочасника, са којима су владика нишки Арсеније и тимочки Иларион. Он је додао да су сви безбедни и да прате упутства наше амбасаде, која их је позвала да слушају налоге израелских власти.

Владика Арсеније: Сви ходочасници су добро, у сталном контакту са амбасадом у Тел Авиву

Епископ нишки Арсеније, који заједно са владиком тимочким Иларионом и групом ходочасника борави у Израелу, каже да су сви српски ходочасници добро, као и да је део њих по плану пута већ на аеродрому, а друга група близу границе са Египтом.
„Владика тимочки Иларион и ја смо у једној групи која је кренула из Ниша 1. октобра. Један део групе треба данас да се врати у Србију, а други да настави поклоничко путовање манастиру Свете Kатарине на Синај у Египту“, рекао је владика.
Та група која данас треба да се врати у Србију броји 54 ходочасника, они су кренули из Витлејема, већ су близу аеродрома у Тел Авиву, где је требало да имају лет у 22 сата.
„Сви су добро, али како чујемо лет је отказан“, рекао је владика Арсеније и нагласио да покушавају да нађу решење за њихов повратак.
Све време смо у контакту са нашом амбасадом у Тел Авиву која је на висини задатка, додао је владика Арсеније.
„Други део групе у којој смо ја и владика тимочки има 35 путника, наша група је око 100 километара од границе са Египтом. Надамо се да ћемо за сат времена прећи границу, то је група која је кренула из Ниша и сви смо безбедни и добро“, рекао је владика Арсеније.
Наводи да су бројни туристи и ходочасници који бораве у Израелу из свих крајева света изненађени ситуацијом.
„Чуле су се експлозије, ПВО израелске војске, видели смо дим у даљини, али смо били у хотелу до пре неколико сати, слушали упутства наше амбасаде и решили сада када се ситуација смирила да кренемо на раније планиране дестинације“, додао је владика.
Указао је да једна група српских ходочасника из Дизелдорфа у Јерусалиму, као и да су и они добро.
„Једна група из Србије, из Kраљева и једна српска група из дијаспоре – Аустрије и Швајцарске вратили су се јуче. Једна наша група из Лондона требало је да се данас врати, вероватно су и они на аеродрому“, рекао је владика Арсеније.
Израелско - палестински рат - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
СВЕТ
УЖИВО Стотине мртвих и хиљаде рањених у Израелу и Палестини, рат се распламсава /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала