- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ратари у Мачви сеју „таванушу“ – струка упозорава на проблеме бесеменске пшенице

© Tanjug / JAROSLAV PAPПољпоривреда
Пољпоривреда  - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
Пратите нас
Јесења сетва пшенице почиње са већ пуним складиштима, али је сигурно да ће бити засејане мање површине него прошле године. Због ниске цене рода, пољопривредници ће штедети на репроматеријалу да би смањили трошкове. Многи ратари у Мачви најављују да ће уместо семенске пшенице сејати семе с тавана.
Сетву пшенице мачвански пољопривредници безвољно планирају. Брине их неизвесна производња и губици које имају због ниске цене овогодишњег рода.
„Мислим да испод 28 до 30 динара, на ту цену можемо да се уклопимо, уз неку минималну зараду. Цена од 19, тренутна, баш је ниска. Овогодишњи род сам оставио на чувању, сматрајући да ће цена отићи горе“, каже Светислав Живановић, пољопривредник из Табановића, преноси РТС.
Ратари кажу да ће пшеницу сејати само због плодореда. Репроматеријал многи још нису набавили.

Зашто ратари немају рачуна у сетви

Килограм семенске пшенице кошта као три килограма меркантилне. Због тога ће много већи број пољопривредника ове године сејати семе са тавана.
У једној пољопривредној апотеци кажу да до сада нису продали ни килограма семенске пшенице.
Примена пуне агротехнике, изостаће на многим парцелама. Штедеће пољопривредници и на минералном ђубриву.
„Тањираћемо тешком тањирачом. Ђубрити нећемо основно. Рачунам да има неких залиха стајњака од раније. Узећу од нећака таванушу“, наводи Синиша Ивановић из Табановића.
Додаје и да неће куповати семе, јер нема рачуна. Како каже, нема рачуна ни од пшенице коју је сејао.

Препорука семенски материјал и пуна агротехника

„Не би било ни то решење, да се засеје на било какав начин, без неке пуне агротехнике. Мислим да би онда тек били у проблему. Препорука струке је да се ради са семенским материјалом декларисаним и са колико толико потпуном агротехником уопште у процесу милиративних активности пре сетве“, наглашава Дарко Симић из Пољопривредне стручне службе Шабац.
Процена је да ће пшеницу из амбара ове јесени посејати више од половине пољопривредника. У Мачви ће сејалице у поље следеће седмице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала