- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Српска министарка обишла подземно експериментално подручје ЦЕРН-а

© Tanjug / NITRAМинистар Јелена Беговић обишла подземно експериментално подручје ЦЕРН-а
Министар Јелена Беговић обишла подземно експериментално подручје ЦЕРН-а - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
Пратите нас
У оквиру посете Европској организацији за нуклеарно истраживање (ЦЕРН), министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић заједно са државним секретаром Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашином Гроздићем обишла је подземно експериментално подручје АТЛАС у Швајцарској.
АТЛАС је највећи експеримент детектора честица опште намене на Великом хадронском сударачу, акцелератору честица у ЦЕРН-у у Швајцарској.
У овом експерименту тренутно активно учествују две институције из Србије, и то Институт за физику и Машински факултет Универзитета у Београду, саопштило је Министарство науке, технолошког развоја и иновација.
Фабрика 14. октобар из Крушевца учествовала је у изградњи и заштити на детектору АТЛАС колаборације у ЦЕРН-у као и на изградњи челичних точкова и носеће конструкције, које су и данас у употреби.
Министарка науке, технолошког развоја и иновација у пратњи државног секретара Вукашина Гроздића сусрела се током посете ЦЕРН-у са инжењерима сектора за акцелератор и технологију, приликом чега су имали прилику да чују представљање великог сударача хадрона (LHC) у згради на површини, а онда и да обиђу LHC тунел.
Беговић је навела да су током посете ЦЕРН-у имали прилику да сиђу на 80 метара испод земље како би се упознали са инфраструктуром експеримента АТЛАС, где су окупљени највећи научници из области физике и сродних области, укључујући и физичаре из Србије.
„Захваљујући изграђеној инфраструктури, односно тунелу који се протеже 27 километара у круг, ови научници имају прилику да убрзавају основне честице, попут протона, скоро до брзине светлости, као и да сударају ове честице. Оваквим експериментима добијају заиста мноштво података, који, када се анализирају, доприносе нашем знању о настанку универзума, али и честицама од којих смо и ми сачињени, односно честицама од којих је читава жива, али и нежива природа састављена“, рекла је она.
LHC (Large Hadron Collider), велики хадронски сударач или суперсударач је највећи и најснажнији акцелератор честица на свету. Изграђен је са циљем да да одговоре на нека од најфундаменталнијих питања из области физике, и приближи најтемељније законе природе људским схватањима.
Овај суперсударач је смештен у кружном тунелу обима 27 километара, на дубини од 175 метара испод француско-швајцарске границе, у близини Женеве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала